Kanserden Korunmak İçin 10 Altın Öneri

Kanserden korunmak için ne yapmalıyız? Kanserden korunmak mümkün mü? İşte, kansere yakalanma riskini en aza indirecek altın değerinde 10 öneri:
Kanserden Korunmak İçin 10 Altın Öneri
08 Aralık 2021, 14:02

Vücut hücrelerinin kontrolsüz şekilde bölünüp çoğalması ile karakterize olan kanser, insanların belki de en korkulu rüyalarından biri. Ortalama insan ömrünün uzadığı günümüz toplumunda, kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki ölüm nedenidir. Bir erkeğin herhangi bir kansere yakalanma riski yüzde 43,4 iken, bu oran kadınlarda yüzde 38’ler civarında. Kanserlerin çoğunun nedeni tam anlaşılamamış olmakla beraber, kalıtsal nedenler ve çevresel faktörler bu hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynarlar. Sigara, çeşitli viral enfeksiyonlar, radyasyona maruz kalmak ve beslenme alışkanlıkları önemle üzerinde durulması gereken çevresel faktörlerden bazıları. Yapılan araştırmalara göre kilolu bireylerde, şeker hastalarında, diyetsel yağ ve proteini fazla alanlarda kanser daha sık görülmektedir.

Kanserden Korunmak İçin Altın Öneriler

  1. Fazla kilolardan bir an önce kurtulmak gereklidir. Kalori kısıtlamasının ve düzenli egzersizin tümör büyümesini durdurduğu yıllardan beri bilinmektedir.
  2. Günlük toplam kalorinin yüzde 30’un dan azını yağlar oluşturmalıdır. Mümkün olduğu kadar az yağlı beslenmek, tereyağı, margarin gibi doymuş yağların miktarını azaltmak gereklidir. Bu tür yağları fazlasıyla tüketmek bağırsak, rektum, meme ve rahim kanserlerine yol açabilmektedir.
  3. Günlük protein tüketimi toplam kalorinin yüzde 15’ini geçmemelidir. Daha çok beyaz etler tercih edilmeli, kırmızı et haftada en fazla 1-2 gün tüketilmeli ve işlenmiş et ürünlerinden (şarküteri) uzak durulmalıdır. Aşırı protein tüketimi meme, bağırsak, rahim, pankreas ve böbrek kanserlerini tetiklemektedir.
  4. Diyetteki şeker ve tuz fazlalığı da, pankreas, mide ve bağırsak kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar tatlılardan, tuzlu salamuralardan ve turşulardan uzak durmak gereklidir.
  5. Alkol kullanılıyorsa alımı iyice azaltılmalı, hatta bırakılmalıdır.
  6. Yiyecekleri pişirirken yüksek ısıda kızartmak, kömürde ızgara yapmak yerine, haşlama veya fırında pişirme yöntemlerini uygulamak gerekir.
  7. Diyet, lif oranı yüksek meyvelerden, yeşil yapraklı sebzelerden, kuru baklagillerden, kuruyemişlerden, tam tahıl ürünlerinden ve omega 3 yağ asitleri içeren deniz ürünlerinden oluşmalıdır.
  8. Vitamin C, folik asit, selenyum, betakaroten, vitamin D, kalsiyum ve magnezyumun da koruyucu etkisi vardır. Özellikle soya fasulyesi, brokoli, maydanoz, lahana, kayısı, sarımsak, ıspanak, fındık, zeytinyağı, incir, havuç ve domates mucizevi etkileri olan gerçek doğal kanser savaşçılarıdır.
  9. Kanserden korunmak için dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, radyasyondan kaçınmaktır.
  10. Kanserin erken belirti ve bulgularını bilmek ise, kanser teşhisinin ilk adımı için önemlidir. Ateş, halsizlik, açıklanamayan kilo kaybı, deri değişiklikleri, beklenmedik ve anormal kanamalar, vücutta ele gelen kitleler, iyileşmeyen yaralar, yutma güçlükleri, şişlikler, ses kısıklığı ve hazımsızlık kanserin belirtisi olabilir. Bu belirtiler fark edildiği zaman, en kısa sürede doktora başvurmak gerekir.


Önemli Not: Kanser hastalığının tedavisinde, erken teşhis son derece önemlidir. Bu yüzden düzenli olarak kanser taramasına girmek, hastalığın teşhis ve tedavisini olumlu yönde etkileyecektir.


Şunlara da göz atın;

  1. Kanser düşmanı besinler nelerdir?
  2. Kalp hastalıklarında risk faktörleri
  3. Fibromiyalji hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Obezite nedenleri nelerdir?
  5. Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo