Öncelikle şu bilgiyi verelim. Mantarlar birbirlerine çok benzer ve önemli bir bölümü de oldukça risklidir. Çünkü zehirler. Bu nedenle doğada kendi başına yetişen mantarları yememek gerekir. Hayati risklere karşı yenilebilen mantarı mutlaka güvenilir bir yerden almak gerekir. Öte yandan her bünye farklıdır. Bu nedenle tüketmeden önce bir uzmana danışmak gerekir.
Russulaceae familyasından bir bitki olan kanlıca mantarı, 'çam, melki ve çintar mantarı' isimleriyle de bilinir. Özellikle Kastamonu Taşköprü ve Bolu'da oldukça yaygın bulunan bir besindir. Ekonomik bakımdan gelir getiren bu mantar, sonbahar yağmurlarından sonra yetişir. Genellikle gölgelik yerlerde yetişir. Sarı-turuncu renklidir. Ancak hafif güneş gören yerlerde yetişen mantarlar, yeşilimsi ve morumsu renkte de olabilir. Çam ağaçlarının olduğu yerlerde ise rengi daha koyudur.
Kanlıca Mantarı Nasıl Temizlenir?
- Kanlıca mantarı ilk toplandığında, topraklı olur.
- Bu yüzden iyice yıkanarak veya nemli bir bezle silinerek temizlenmesi gerekir.
- Kanlıca mantarını suyla temizlerken, parçalamamaya dikkat etmek gerekir.
- Kanlıca mantarı, temizlenmeden kesinlikle pişirilmemelidir.
Kanlıca Mantarı Tavada Nasıl Pişirilir?
- Öncelikle soğanlar yemeklik olacak şekilde doğranır.
- Tavaya bir miktar zeytinyağı alınır ve yağ kızdırılır. Soğanlar, kızgın yağa atılarak sotelenir.
- Sotelenen soğanların üzerine temizlenmiş ve doğranmış kanlıca mantarları eklenir.
- Tavadaki mantarlar güzelce karıştırılarak sotelenir. Pişmesine yakın tuz, kırmızı biber ve karabiber eklenir.
- Baharatlanan mantarlar sıcak bir şekilde servis edilir.
Kanlıca Mantarı Fırında Nasıl Pişirilir?
- Mantarlar güzelce temizlenir ve sapları kesilir.
- İsteğe göre iri parçalar halinde doğranabilir.
- Kağıt havlu ile kurutulduktan sonra, yağlanır ve tuzlanır.
- Fırın tepsisine, üst kısımları altta kalacak şekilde dizilir.
- Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında ortalama 30-45 dakika kadar kontrollü bir şekilde pişirilir.
- İsteğe göre pişirme işleminin sonlarına doğru karabiber veya rendelenmiş kaşar peyniri eklenebilir.
Kanlıca Mantarı Izgarada Nasıl Pişirilir?
- Mantarların kabukları soyulur ve temizlenir.
- Ardından zeytinyağı ve baharatlar bir kapta karıştırılır. Fırça yardımıyla mantarlara sürülür.
- Isıtılmış ızgaraya mantarlar dizilir ve önlü arkalı olacak şekilde pişirilir.
- Kanlıca mantarı hassas olduğu için, çok fazla pişirilmemelidir.
Önemli Not: Kanlıca mantarı, zehirli köygöçüren mantarına benzediği için, bilinçsizce doğadan toplanması önerilmez.
Şunlara da göz atın;
- Mantar nasıl temizlenir?
- Zehirli mantar nasıl anlaşılır?
- Bozuk mantar nasıl anlaşılır?
- Mantar tarifleri
- Mantar nasıl pişirilir?