Kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinleri ve merak edilenleri Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Sinem Yiğit Uğur sizler için derledi.
Düşük doymuş yağ içeriği; lif, antioksidanlar, tekli doymamış yağ ve balıktan zengin bir diyet kardiyovasküler hastalık üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Hayatınızı uzun yıllar sağlıklı bir kalple sürdürmek istiyorsanız, kalp ve damar sağlığına iyi gelen besinleri alışveriş listenize eklemelisiniz. Doymuş yağ yerine zeytinyağı kullanmak kan kolesterolünü düşürerek kan basıncını düzenleyebilir. Özellikle zeytinyağı, kalp ve damar sağlığı için çok faydalı bir besindir.
Yüksek yağlı yiyecekler mevcut koroner kalp hastalığına neden olabilir ve kötü kolesterol seviyesini yükselterek bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir. Kaçınılması gereken en önemli besin tuzdur. Tuz "en tehlikeli üç beyazdan" biridir. Aşırı tüketim tansiyonu yükseltebilir. Yüksek tansiyon kalp hastalığına, böbrek yetmezliğine ve felce neden olabilir. Bununla birlikte, diyetteki tuzun (sodyum) azaltılması, hipertansiyonu olan hastalarda kan basıncının düşmesine yardımcı olabilir.
Protein, vitaminler (B6, B12), selenyum ve demir kaynağıdır. Somon, uskumru ve ton balığı gibi balıklar, kalp sağlığına son derece faydalı olan çok miktarda omega 3 yağ asidi içerir. Balık, kanın pıhtılaşmasını azaltarak ritim bozukluklarını önler.
Süt ve yoğurt gibi süt ürünleri yüksek kaliteli protein, kalsiyum, B vitamini, mineraller ve az miktarda yağ içerir.
İçerdikleri lifler ve biyolojik olarak aktif bileşikler nedeniyle kalp dostudurlar. Yaban mersini, ahududu ve böğürtlene renk veren bileşikler kan basıncını dengeleyebilir ve kan damarı sağlığını koruyabilir. A, C, E ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gibi insan sağlığına faydalı birçok mineral vardır. İçinde sağlık açısından oldukça kıymetli olan fitoaleksin bulunur ve güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Protein ve karbonhidrat içeriği nedeniyle besleyici bir besindir. Ayrıca potasyum, magnezyum ve selenyum gibi mineraller içerir. Bağırsakları düzenler.
B6 vitamini, folik asit, C vitamini, keratin ve çeşitli lifler içeren düşük kalorili bir besindir. Bir kase pişmiş kuşkonmaz vücudun günlük B vitamini ihtiyacının %66'sını karşılayabilir.
Elma, çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tip lif içerir. Çözünür "pektin" lifi nedeniyle kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Karbonhidrat depolama arpası B6 vitamini, demir ve çinko içerir. Kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
Muz, potasyum içeriği nedeniyle bir mineral deposudur. Yüksek tansiyonu ve kötü kolesterolü düşürebilir.
İçerdiği besinler sayesinde kan damarlarının pıhtılaşmasını engelleyerek koroner kalp hastalığı riskini azaltır.
Yüksek antioksidan özelliklere sahip omega-3 ve E vitamininin yanı sıra magnezyum ve lif içerir. Haftada 2-3 kez 6-7 fındık ve 2-3 ceviz tüketilmelidir.
Yulaf, içerdiği B ve E vitaminleri nedeniyle kalp hastalıklarını önleyici etkiye sahiptir. Yulaf ezmesi, kepekli ekmek, kepekli makarna, pirinç ve buğday alımınızı artırın.
Çaydaki polifenoller antioksidan özelliklere sahiptir ve kalp hastalıklarını etkili bir şekilde önleyebilir. Siyah çay ve kahve yerine yeşil çay, adaçayı, papatya ve rezene gibi bitki çayları alımınızı artırın.
Domates ve karpuz, likopeni yüksek oranda içerdiği için kalp hastalıkları oluşum riskini azaltır.
Yüksek protein içeriğine ek olarak, B1, demir, çinko, fosfor ve magnezyum da kalp hastalıklarını etkili bir şekilde önleyebilir. Araştırmalar, günde 25 gram soya fasulyesinin düzenli tüketiminin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini göstermiştir.
Keten tohumu, doymamış yağ asitleri, potasyum, lif, E vitamini ve omega-3 içerir. Bu sayede kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
Yazar:
Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Sinem Yiğit Uğur
instagram.com/op.dr.sinem-yigit-ugur
Şunlara da göz atın;