Kalp ve damar hastalıklarından korunmak için beslenmenin önemine dikkat çeken Medical Park Gebze Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, “Lifli besinler doğrudan kan kolesterolünün düşmesini sağlarken, kan şekeri dengesini sağlayıp diyabeti önleyerek dolaylı yoldan kalp damar hastalıkları riskini de azaltır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerini tüketmek, pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih etmek, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmek ve 2 porsiyon sebze yemek uygun olacaktır” dedi.
Yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarımızı değiştirerek kalp ve damar hastalıklarından korunabileceğimizi söyleyen Medical Park Gebze Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural, kalp hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
Diyetteki kolesterol ve doymuş yağ miktarını azaltmak için tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağların tüketimini sınırlamak hatta bu tür yağlardan tamamen vazgeçmek, sakatatlardan uzak durmak atılabilecek ilk adımlardır. Basit şekerleri fazlaca tüketmek de kan kolesterolünüzün yükselip kalp damar sağlığınızı tehdit etmesine neden olur. Her türlü şeker kullanımının azaltılması ya da mümkünse sonlandırılması, şeker içeren hazır meyve sularının kullanılmaması, sütlü ve hamurlu tatlı türlerinin tüketilmemesi, içeriği bilinmeyen paketli ürünlerden uzak durmak basit şekerleri azaltmanın yollarıdır. Her ne kadar doğal kategorideki şeker türlerini de içeriyorsa abartılı meyve tüketiminden de uzak durulmalıdır.
Balıktaki EPA; ceviz, keten tohumu ve semizotundaki alfa-linoleik asit kalp dostu olan Omega 3 yağ asidi çeşitleridir. Yeterli Omega 3’ü sağlamak için daha fazla ızgara ya da buharda pişmiş balık tüketilmeli, mümkünse her gün 1/2 adet ceviz, 1 tatlı kaşığı keten tohumu salatalara veya yoğurda karıştırılarak yenmelidir. Antioksidan vitamin ve minerallerden yararlanmak için meyve ve sebzeler hem yeterli miktarda tüketilmeli hem de çeşitlendirilmelidir. E vitamininden ve doymamış yağ asitlerinden zengin olan kavrulmamış kuru yemişlere beslenme planınızda yer verilebilir.
Lifli besinler doğrudan kan kolesterolünün düşmesini sağlarken, kan şekeri dengesini sağlayıp diyabeti önleyerek dolaylı yoldan kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek çeşitlerini tüketmek, pirinç yerine daha lifli olan bulgur tercih etmek, haftada 2 kere kuru baklagil tüketmek ve 2 porsiyon sebze yemek uygun olacaktır. Seçilen besin kadar pişirme yöntemi de önemlidir. Kızartma işlemi yağların oksidasyonuna neden olarak kalp damar hastalığı açısından risk oluşturur. Bunun yerine haşlama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemi kullanılabilir.
Kalp sağlığı, genetik faktörler dışında en çok beslenmeden etkilenir ve diyetinize ekleyeceğiniz kalp dostu besinlerle birlikte uzak durmanız gerekenlere dikkat etmek de son derece önemlidir. Sağlıklı beslenmeye ek olarak, egzersiz kalp ve damar sağlığı korumak için hayati önem taşır. Yapılan araştırmalar, Akdeniz diyetinin kalp ve damar hastalıklarını önlemede yüzde 30'a kadar etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kalp hastalıklarını önlemede tüketilebilecek gıdalar kadar önemli olan bir diğer şey de uzak durulması gereken gıdalardır:
Yazar:
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Hakan Vural
Şunlara da göz atın;