Süt, kahvenin aromasını hafifleten önemli malzemelerden biridir. Ancak kahveye ekleneceği zaman homojen bir şekilde karıştırılmaya ve kahvenin aromasını bozmamaya dikkat edilmelidir. Bu yüzden cappuccino, macchiato ve lattede kullanılan sütün, kimyasal anlamda çalışmaları yapılır ve mümkün olduğunda eğitimli baristalar tarafından hazırlanır. Kahvesini sütlü sevenler için, evde uygulayabileceğiniz süt köpürtme yöntemlerini yazımızda derledik. Ancak bu yöntemlere geçmeden önce, işe hangi sütün daha iyi köpürdüğünü öğrenerek başlayabilirsiniz.
Hangi Süt Köpürür?
Genel olarak tüm süt çeşitleri köpürtme işlemi için uygundur. Ancak laktozsuz süt, pirinç, badem ve soya sütünün köpükleri, diğer süt köpüklerine göre daha az kalıcıdır. Az yağ içeren sütlerin köpükleri ise, daha kuru olur. Tam yağlı sütler, Latte Art için çok iyi bir kıvamdadır. Kremamsı bir köpük vererek, kahvenizin üzerine eklediğinizde şık bir sunum imkanı da sağlar. Homojenleştirilmiş süt, stabil bir köpük verir. Burada dikkat edilecek nokta, sütün sıcaklığıdır. Soya sütü 45 derece, diğer sütler ise 70 derecenin üzerinde ısıtılmamalıdır.
Süt Köpürtme Teknikleri
- Evde bir french pressiniz varsa, süt köpürtme işlemini basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için, presse 1/3 oranında süt koyun. Pistonu hızlıca yukarı aşağı hareket ettirerek sütün köpürmesini sağlayabilirsiniz. Daha kaliteli süt köpüğü için, yüksek yağlı barista sütü veya tam yağlı süt kullanın.
- French presse göre daha az etkili olan yöntem ise, kavanozdur. Tıpkı french press de olduğu gibi kavanoza 1/3 oranında süt koyup kapağını kapatarak çalkalayın. Çalkalama ne kadar hızlı olursa, köpükler de o kadar incelir.
- Son yıllarda çok popüler olan süt köpürtücüleri, bu işlem için idealdir. Sütü derin bir kabın içerisine koyduktan sonra, köpürtücüyü çalıştırarak kısa sürede köpükler elde edebilirsiniz.
- Süt köpürtücünüz yoksa, el mikseri veya blender ile sütü köpürtmek de mümkündür. Ancak el mikserini kullanırken hem dikkatli, hem de hızlı olmanız gerekir. Çünkü bu işlem esnasında sütün soğuma ihtimali çok yüksektir.
- Espresso makineleri de süt köpürtmek için kullanılabilir. Ancak bu makinelerin hepsi, micro foam üretememektedir. Giriş seviyesi espresso makinelerinde daha kalın çubuklu süt köpürtücüleri görebilirsiniz. Bunlar ancak cappuccino seviyesinde süt köpürtebilir. Daha profesyonel makinelerde ise ince metal çubuktan oluşan bir köpürtme çubuğu vardır. Bu makineler sayesinde sütü istediğiniz gibi köpürtebilirsiniz.
Süt Köpüğü Nasıl Kullanılır?
Sütü hem sıcak, hem de soğuk bir şekilde köpürtebilirsiniz. Sıcak süt, cappuccino, macchiato ve latte için idealdir. Soğuk süt ise ice latte ve frappe yapımında kullanılabilir. İnsan gücüyle yapılan köpürtmelerde, buzu sonradan eklemek daha iyi performans almanızı sağlar. Süt köpüğünü elde ettikten sonra, hazırladığınız kahvenin üzerine yavaşça dökebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Ristretto nasıl yapılır?
- Kopi luwak kahvesi nasıl yapılır?
- Affogato nasıl yapılır?
- Kapsül kahve nasıl yapılır?
- Americano nasıl yapılır?