Sağlıklı ve lezzetli bir mutfak olarak tanınan İtalya, spagetti kenti olarak da bilinir. Başta spagetti olmak üzere pizza, lazanya, bruschetta gibi lezzetlere ev sahipliği yapan İtalyan mutfağı, sebze ve hamur işleri ile ön plana çıkar. Deniz ürünlerinin de sık sık kullanıldığı İtalyan mutfağında, farklı tatlar bir araya getirilerek yenilikçi lezzetler sunulur. İtalya'nın meşhur lezzetlerinin yanı sıra, ön plana çıkan bazı sokak lezzetleri de vardır. Özellikle İtalya sokaklarında dolaşanların sık sık rastlayabileceği bu lezzetler, genellikle hızlı bir öğün için tercih edilir.
Kızarmış zeytin topları anlamına gelen bu lezzet, zengin İtalyan ailelerinin davetlerinden arta kalan malzemelerle yapılırdı. Sonradan geleneksel bir hale dönen olive ascolana, zeytinlerin çekirdeklerinin çıkartılıp dana veya tavuk eti ile doldurulmasıyla hazırlanır. Galeta ununa batırılan zeytinler, kızartıldıktan sonra atıştırmalık olarak servis edilir.
Kökeni 10. yüzyıla dayanan arancini, Sicilya sokaklarından İtalya'ya yayılmış bir lezzettir. Bezelye, et ve peynir ile doldurulan pirinç topları, kızartıldıktan sonra servis edilir. İtalyan sokaklarında rastlamak mümkündür.
Kızarmış nohut börekleri olarak bilinen panelle yapımında ana malzeme olarak nohut kullanılıyor. Sade bir şekilde tüketilen panelle, kimi zaman sandviç ve hamburgerin içerisine eklenerek de tüketilebiliyor.
İtalya'nın en klasik tatlılarından biri haline gelen cannoli de, aslında bir sokak lezzeti. Çıtır çıtır hamurun rulo şekline getirilmesiyle hazırlanan cannolinin içi çikolata parçaları ve tatlı ricotta ile dolduruluyor. Birçok yerde satılan bu tatlının en lezzetli olduğu yer ise Palermo...
15. yüzyılda fakirlerin yediği bir yemek olarak bilinen lampredotto, sığır işkembesinin maydanoz, kereviz sapı, domates ve soğan ile birlikte haşlanmasıyla hazırlanıyor. Çanak sandviçlerin arasında sunulan bu yemek, acı ve pesto sos eşliğinde servis ediliyor. Özellikle İtalya'nın merkezindeki minibüslerde, bu lezzetin satıldığını görebilirsiniz.
Ricotta peyniri dolgusuyla hazırlanan bu yemek, özellikle Napoli çevresinde tüketiliyor. Tatlı bir atıştırmalık olduğu için, genellikle öğün aralarında tercih ediliyor.
Trappizino, sandviç ve pizzanın bir karışımı olarak da biliniyor. Bir dilim pizzanın seçtiğiniz malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan bu lezzet, özellikle Roma sokaklarında sık sık tüketiliyor.
Kızarmış hamurun peynirli ve etli malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan gnocco fritto, kahvaltı ve brunch saatlerinde tercih ediliyor. Bizdeki pişi ile benzer bir görünüme sahip olan gnocco frittoyu, cafe menülerinde bulmak da mümkün.
Aslında bizdeki gözlemeyi andıran bu yemek, İtalyan sandviçi ismiyle biliniyor. Sokak lezzeti olarak çok sevilen piadina romagnola, peynir, roka ve domatesle birlikte sunuluyor. Restoranlarda ise jambon, ızgara sebze, mantar gibi daha zenginleştirilmiş bir şekilde satılıyor.
Gelatonun ne olduğunu bilmiyorsanız, ülkemizde açılan yeni nesil dondurmacıların bu kelimeyi sık sık kullandığını fark etmiş olabilirsiniz. İtalyan gelatosu meşhur olsa da, Sicilyalılar bu lezzeti geliştirerek dondurmalı çörek yapmış. Hem cafelerde, hem de sokaklarda bulabileceğiniz Gelato brioche'yi Roma ve Sicilya'da deneyebilirsiniz.
İtalya'nın meşhur yemeklerini denemek isterseniz, pizzanın yanı sıra lazanya, ravioli, somon carpaccio, deniz mahsüllü gnocchi, mantarlı risotto, panna cotta ve zeppolenin tadına bakmayı da unutmayın.
Şunlara da göz atın;