Hipotermi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Hipotermi nedir? Hipotermi belirtileri nelerdir? Hipotermi geçirenlere ne yapmak gerekir? Uzm. Dr. Mehmet Tarık Ekber, hipotermi hakkında merak edilen soruları cevapladı.
Hipotermi Nedir, Belirtileri Nelerdir?
21 Mart 2023, 15:21

Hipoterminin vücudun ısı üretebileceğinden daha hızlı ısı kaybettiğinde ortaya çıkan ve vücut sıcaklığının tehlikeli derecede düşük olmasına neden olan acil tıbbi bir durum olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Tarık Ekber, “Normal vücut ısısı yaklaşık 37 derecededir. Hipotermi, vücut sıcaklığı 35 derecenin altına düştüğünde meydana gelir'' dedi.

Hipotermi Belirtileri Nelerdir?

Hipotermi vakalarında genelde soğuk havaya maruz kalma ve kaza sebebiyle beklenmedik şekilde suya düşme, soğuk havada ıslanma, ıslak kıyafetleri çıkarmama gibi durumlar sonucunda rastlanılır. Hipotermi belirtileri; titreme, geveleyerek konuşma, mırıldanma, yavaş ve sığ nefes alma, koordinasyon eksikliği, zayıf nabız, uyuşukluk, düşük enerji, karışıklık, hafıza kaybı, bilinç kaybı ve parlak kırmızı soğuk cilttir. 

Semptomlar genellikle yavaş yavaş başlar. Hipotermi ile gelen karışık düşünme, öz farkındalığı engelleyebilir. Karışık düşünme, risk alma davranışına da yol açabilir. Acil yardımın gelmesini beklerken, kişi nazikçe içeri taşınmalıdır. Sarsıcı hareketlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bu durum düzensiz kalp atışlarını tetikleyebilir. Islak giysiler dikkatlice çıkarılmalı, yerine sıcak kuru paltolar ve battaniyeler konulmalıdır. 

hipotermi

Isı Kaybına Neden Olan Etmenler

Uzm. Dr. Ekber, vücudumuzdan ısı kaybı oluşabilecek durumları şu şekilde sıraladı;

  1. Yayılan ısı: Isı kayıplarının çoğu, vücudun korunmasız yüzeylerinden yayılan ısıdan kaynaklanır.
  2. Direkt temas: Soğuk zemin ve soğuk su gibi çok soğuk bir şeyle doğrudan temas edilmesi halinde, ısı vücuttan uzağa iletilir. Su, vücuttaki ısıyı transfer etme konusunda çok iyi olduğu için, vücut ısısı soğuk suda, soğuk havaya göre çok daha hızlı kaybolur.
  3. Yağmura yakalandığınızda olduğu gibi, giyseler ıslakken, vücuttaki ısı kaybı çok daha hızlı olur.
  4. Rüzgar: Rüzgar, cildin yüzeyindeki ince sıcak hava tabakasını uzaklaştırır ve vücut ısısını düşürür.

Hipotermi için risk grupları; Bitkin, yorgun kişiler, çocuklar, bebekler, yaşlılar, zihinsel engelli kişiler ve evsizler, ciddi hipotiroidizm, yetersiz beslenme, anoreksiya nervoza, inme, diyabet, şiddetli artrit, Parkinson hastalığı, travma ve omurilik yaralanmaları veya vücudun sıcaklığını düzenleme yeteneğini etkileyen antidepresanlar, antipsikotikler, narkotik ağrı kesici ilaç kullananlar daha çok risk altında olan gruplardır.

hipotermi

Şiddetli Hareketler Kalp Durmasını Tetikleyebilir!

Deorem bölgesinde evine giremeyen binlerce kişi risk altındadır. Kurtarılanlara ise hipotermi riski gözetilerek yardım edilmelidir. Hipotermi geçirdiği düşünülen kişiler için derhal tıbbi yardım çağrılmalıdır. Tıbbi yardım gelene kadar ilk yardım için nazik olmak çok önemlidir. Hipotermisi olan kişiye yardım ederken, hareketler yalnızca gerekli olanlarla sınırlanmalıdır. Aşırı, şiddetli ve sarsıcı hareketler, kalp durmasını tetikleyebilir. Kişi soğuktan uzaklaştırılmalı, sıcak ve kuru bir yere taşınmalıdır. Kişiyi soğuk ve rüzgardan korumak için, yatay konumda tutmak, ıslak giysileri çıkartmak, ısıtmak için kuru battaniye ve palto gibi katmanlar kullanılmalıdır.

Kişinin kafası sadece yüzü açıkta kalacak şekilde örtülmelidir. Kişinin vücudu soğuk zeminden izole edilmelidir. Kişinin nefes hareketleri de izlenmelidir. Şiddetli hipotermisi olan bir kişi, görünür bir nabız veya nefes alma belirtisi olmadan bilinçsiz görünebilir. Kişinin solunumu durmuşsa veya tehlikeli derecede düşük veya sığ görünüyorsa, eğitim aldıysanız hemen kalp masajına (CPR) başlayın. Kişi uyanıksa, ilk müdahalenin ardından vücudun ısınması için sıcak, tatlı ve kafeinsiz bir içecek verilmelidir. Isıtılmış havlu ile boyun, göğüs veya kasık bölgesine kompres uygulanabilir. Kol ve bacaklara sıcak kompres uygulanmamalıdır. 

Kişiye doğrudan ısı uygulanmamalı, ısıtmak için sıcak su, ısıtma yastığı ve ısıtma lambası kullanılmamalıdır.

Yazar:

İç Hastalıkları Kliniği Uzm. Dr. Mehmet Tarık Ekber

Şunlara da göz atın;

  1. Strep A nasıl tedavi edilir?
  2. Deprem korkusu neden olur?
  3. Unutlanlık için hangi vitaminler alınmalı?
  4. Stres hangi hastalıklara sebep olur?
  5. Histamin intoleransı nedir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo