Hava fritözleri ilk kez 2010 yılında halka tanıtıldı. Sonrasında daha popüler hale gelen hava fritözleri, günümüzde mutfakların vazgeçilmez bir ekipmanı. Farklı model ve özellikleri olan hava fritözü ile yemek pişirmek oldukça kolay. Bu sebeple sık kullanılan hava fritözü ile yemek yaparken dikkat etmeniz gereken ve bilmeniz gereken temel maddeleri sizler ile paylaştık. İşte, hava fritözünüzü kullanmayla ilgili bilmeniz gereken 5 temel şey
Hava fritözünün belki de en önemli özelliği, havayı pişirme odası içinde verimli bir şekilde dolaştıran ve böylece dışı güzel bir şekilde çıtır çıtır ve içi yumuşak olan yiyeceklerin eşit şekilde pişirilmesini sağlayan yüksek güçlü bir fandır. Yiyeceğin sirkülasyon fanına yakınlığı nedeniyle, yiyecek önemli miktarda yağ kullanmak zorunda kalmadan daha hızlı ve derin kızartma dokusuna daha yakın bir şekilde pişer.
Ne kadar az yağ? Somon fileto gibi pürüzsüz bir yüzeye sahip yemek pişiriyorsanız, porsiyon başına sadece 1-2 çay kaşığı yağa ihtiyacınız vardır. Panelenmiş tavuk, karides veya sebze pişirmek için porsiyon başına sadece 1-2 yemek kaşığı yağa ihtiyacınız olacak. Pratik olarak geleneksel kızartma ile karşılaştırılamaz!
Fritözler sadece hızlı ve lezzetli yemekler hazırlamak için mükemmel olmakla kalmaz, aynı zamanda artıkları yeniden ısıtmak için de harikadır. Bu nedenle, bir dahaki sefere bir önceki geceden kalan fazladan pizza dilimleri, kızarmış tavuk veya sebzeleriniz olduğunda, mikrodalgayı atlayın ve yeni bir çıtırlık düzeyi elde etmek için fritözde onları gençleştirin.
Hava fritözünüzden en iyi şekilde yararlanmak için şu 5 temel kuralı izleyin:
Ne zaman ön ısıtma yapacağınızı bilin. Ön ısıtma, özellikle daha küçük veya daha ince et parçalarını hızlı bir şekilde kızartmak istiyorsanız işe yarar. Ayrıca, artıkları veya panelenmiş donmuş yiyecekleri pişiriyorsanız, ön ısıtma aşırı pişirme riskini azaltabilir. Ancak biftek veya tavuk gibi daha büyük parçalar halinde yemek pişiriyorsanız ön ısıtmayı atlayabilirsiniz.
Baharatları yemeğe eklemeden önce yağ ile karıştırın. İyi bir uygulama olarak, fritöze eklemeden önce yiyeceklerinizi yağ, tuz, otlar ve baharatlarla birlikte bir kaseye atın. Aksi takdirde, fritözün güçlü fanı çeşnileri yiyeceğin üzerine doğru savurabilir.
Yiyecekleri tek bir katman halinde düzenleyerek ve gerekirse partiler halinde pişirerek aşırı kalabalıktan kaçının. Çoğu fritözün boyut sınırlamaları göz önüne alındığında, onları aşırı doldurmak özellikle caziptir. Bununla birlikte, çıtır dokuyu ve uygun kızarmayı yaratan, yiyeceğin sirküle eden sıcak havaya maruz kalmasıdır.
Pişirme sırasında sepeti sallayın veya daha büyük parçaları döndürün. Popüler "ayarla ve unut" düşüncesinin aksine, yiyeceğin eşit şekilde pişmesini sağlamak için pişirme sırasında hava fritözün içindekileri en az bir kez sallamanız veya çevirmeniz gerekir.
Pişirmenin yarısında yağ püskürtün. Yiyecekler kuru görünmeye başlarsa, pişirmenin yarısında ek bir yağ püskürtün. Bu, kuru hamurlu, kaplamalı yiyeceklerde en iyi, en eşit çıtırlığı sunacak ve eşit kızarma sağlayacaktır.
Şunlara da göz atın;