Yumurta bir protein ve besin deposudur. Birçok yemeğe eklenebilir ve çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Yumurtaların tadını çıkarmanın bir yolu, onları kaynatmaktır. Haşlanmış yumurtalar harika salata sosları olur ve bir tutam tuz ve karabiberle tek başına yenebilir. İşte, haşlanmış yumurta hakkında bilmeniz gerekenler:
Haşlanmış yumurtalar besinler, protein ve sağlıklı yağlar ile yüklenir. Bir büyük haşlanmış yumurta (50 gram) şunları sağlar:
Yumurtalar sunduğu tüm besinler için oldukça düşük kalorili bir besindir. Haşlanmış yumurta sadece 77 kalori, 5 gram yağ ve çok az miktarda karbonhidrat sağlar. Ayrıca yumurta başına yaklaşık 6 gram çok iyi bir yağsız protein kaynağıdır. Ayrıca, yumurtalar eksiksiz bir amino asit yelpazesi içerir, bu da onların eksiksiz bir protein kaynağı olduğu anlamına gelir. Haşlanmış yumurta ayrıca D vitamini, çinko, kalsiyum ve tüm B vitaminleri dahil olmak üzere çeşitli önemli besinler sunar. Özellikle iyi bir riboflavin (B2 vitamini) ve B12 vitamini kaynağıdır. Yumurtanın besin maddelerinin çoğu yalnızca yumurta sarısında bulunurken, yumurta akı esas olarak protein içerir.
Protein, kas ve kemik yapımı, hormon ve enzim üretimi dahil olmak üzere sağlığınızın birçok bileşeni için hayati önem taşır. Yumurtalar yaklaşık 6 gram yüksek kaliteli protein sağlar. Aslında yumurta, yiyebileceğiniz en iyi protein kaynaklarından biridir. Bunun nedeni tam protein profilleridir - yumurtalar dokuz temel amino asidin tamamını içerir. Yaygın bir yanılgı, proteinin sadece yumurta beyazında bulunmasıdır. Bununla birlikte, bir yumurtanın protein içeriğinin neredeyse yarısı yumurta sarısından gelir. Bu nedenle, yumurtaların sunduğu protein ve besinlerden yararlanmak için yumurtanın tamamının - sarısının ve tümünün - tadını çıkarmak en iyisidir.
Yıllar geçtikçe, yumurtalar yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kötü bir üne kavuşmuştur. Yumurtaların kolesterolle dolu olduğu doğrudur. Bir büyük haşlanmış yumurta, günlük günlük ihtiyacınızın %71'i olan 212 mg kolesterol sağlar. Bununla birlikte, son araştırmalar, diyet kolesterolünün kan kolesterolü üzerinde çok az etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çoğu insan için, diyet kolesterolü kalp hastalığı riski ile ilişkili değildir ve toplam kolesterolü veya "kötü" LDL kolesterol seviyelerini artırmaz. Aslında yumurta tüketimi "iyi" HDL kolesterolü artırabilir.
Yumurtalar, beyin ve göz sağlığını destekleyen önemli temel besinleri ve antioksidanları sağlar.
Kolin, vücudunuzdaki birçok kritik süreç için gerekli bir besindir. Vücudunuz kendi başına bir miktar kolin üretir, ancak büyük miktarlarda değil. Bu nedenle, eksiklikten kaçınmak için diyetinizden kolin almalısınız.
Lutein ve zeaksantin, göz sağlığındaki rolleriyle en iyi bilinen iki antioksidandır. Gözünüzde birikebilen zararlı, oksijen kaynaklı serbest radikallerle savaşırlar. Lutein ve zeaksantinin katarakt oluşumunu yavaşlattığı ve yaşa bağlı makula dejenerasyonuna (YBMD) karşı koruduğu gösterilmiştir. Gözlerinizi zararlı mavi ışıktan bile koruyabilirler. Yumurta sarısı, bu iki karotenoid için mükemmel bir kaynaktır. Ayrıca, yumurta sarısının yağ profili nedeniyle vücudunuzun lutein ve zeaksantini çok iyi emdiği görülmektedir.
Sert haşlanmış yumurta, kabuksuz yumurtaların soğuk suyla dolu bir tencereye koyulması ve ardından sarısı katılaşana kadar kaynatılmasıyla yapılır. İlave tereyağı veya yağ olmadan pişirilirler. Öte yandan, sahanda yumurta, ek kalori ve yağ sağlayan ek tereyağı veya sıvı yağ gerektirir. Örneğin, bir büyük haşlanmış yumurta 77 kalori ve 5,3 gram yağ içerirken, bir büyük kızarmış yumurta 90 kalori ve 7 gram yağ içerir. Yağ ve kalori içeriği dışında, haşlanmış ve sahanda yumurtalar çok benzer vitamin ve mineral profillerine sahiptir. Protein ve besin miktarlarında farklılık göstermezler.
Şunlara da göz atın;