Enflamasyon, vücudun enfekte bir bölgesine kan akışını artıran ve onu iyileştirmek için bağışıklık sistemi hücrelerini taşıyan önemli bir süreçtir. Ancak bu süreç hasta olunmadığı durumlarda yaşanıyorsa rahatsız edici olabilir ve kronik inflamasyon eklem sertliği, kas ağrısı ve sindirim sorunları gibi bir dizi hoş olmayan semptoma neden olabilir.
Harvard Tıp Fakültesi'nde bir gastroenterolog ve tıp profesörü olan Dr. Jacqueline Wolf bu konuda CNBC için bir makale kaleme almış. Wolf, "Bana sıklıkla kronik enflamasyonla nasıl mücadele edileceği soruluyor. Bu zordur çünkü otoimmün hastalıklar veya toksinlere maruz kalma gibi birçok kontrol edilemeyen faktörden kaynaklanabilir. Ancak son birkaç yılda gıdaların enflamasyon üzerinde büyük etkisi olduğunu öğrendik. Bazı gıdalar bağırsaktaki sağlıklı, anti-inflamatuar bakterileri azaltırken, diğerleri inflamasyonu azaltan ve iyileşmeyi iyileştiren bileşikler üretir" diyor.
Wolf kaçındığı 4 yiyeceği ve yerlerine ne yediğini ise şöyle anlatmış:
Wolf yorumları şöyle: Araştırmalar dana eti ve kuzu eti gibi yağlı etlerin düşük dereceli inflamasyonla ilişkili olduğunu gösteriyor. Hayvansal yağlar ve doymuş yağlar, enflamasyonu tetikleyebilecek lipopolisakkaritleri artırarak bağırsak bakterilerinizi değiştirebilir. Ayrıca antiinflamatuar olan ve kolon sağlığı için önemli olan kısa zincirli yağ asitlerini azaltan değişikliklere de neden olabilirler.
Bunun yerine ne yenir:
Bu gıdalar çeşitli işlemlerden geçer ve gıdalardan elde edilen birçok katkı maddesi içerme eğilimindedir. Yüksek miktarda doymuş yağ, tuz ve ilave şeker iltihaplanma ile ilişkilidir. Genellikle yerini aldıkları tüm gıdaların antioksidan özelliklerinden yoksundurlar. Örneğin beyaz ekmek, tam tahıllı ekmekleri antiinflamatuar yapan buğday tanesindeki antioksidanlardan yoksundur.
Bunun yerine ne yenir:
Asitli ve şekerli içecekler diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilidir ve bunların hepsi kronik inflamasyona neden olabilir. Bu yüzden her zaman alımı sınırlamanızı öneririz.
Bunun yerine ne içilir:
Bu yağlar işlenmiş gıdalarda (paketli kurabiyeler gibi) bulunabilir ve bazen yemek pişirmede kullanılır. Bağırsak çeşitliliğini ve serbest yağ asitlerini azaltabilen ve potansiyel olarak enflamasyonun artmasına neden olabilecek yüksek düzeyde doymuş yağlar içerirler.
Bunun yerine ne yenir:
Şunlara da göz atın;