Hamilelik, hem anne, hem de bebek sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi için, yenilen besinlere çok dikkat edilmesi gerekir. Bu süreçte yemeniz ve yememeniz gerekenler hakkındaki merak ettiğiniz tüm soruları, Dyt. Asım Batuhan Fidan cevapladı.
Hamilelik döneminde ciğer yemek bir sorun teşkil etmez. Ciğer vitaminler yönünden oldukça zengindir. Çok sık olmamakla beraber ayda birkaç kez tüketilebilir. Bu tüketim gebelere ve bebeğe vitaminler yönünden bu süreçte destek sağlayacaktır. Burada en önemli kural pişirmedir. Eğer etler temiz ve düzgün pişirilmezse toksoplazma (parazit) gerçekleşir.
Hamilelikte dip balıkları hariç tüm balıkları haftada en az 2 kez tüketmek oldukça sağlıklıdır. Balıklar Omega 3 ve fosfor açısından oldukça zengin kaynaklara sahiplerdir. Bu sebeple bebek ve anneye destek olurlar. Bu süreç içerisinde dip balıkları tüketilir ise ağır metallere maruz kaldıkları ve içerisinde plasenta yoluyla anneden bebeğe geçiş olur. Kızartma hariç tüm formlarda tüketmek uygundur.
Hamilelikte kokoreç vb. temizliğinden emin olmadığımız ve vücutta farklı enfeksiyonlara neden olabilecek ürünlerin tüketilmesi sakıncalıdır. Bu ürünlerden sonra gastroenterit vb. durumlar ile karşılaşabiliriz ve bu durum sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasına, ishal, bulantı gibi şikayetlerin görülmesine neden olabilir.
C vitamini açısından zengin olan roka gebelerin bağışıklığını güçlü tutmalarına yardımcı olacaktır. İçerdiği askorbik asit ile demir emilimini arttıracaktır. Porsiyon kontrolü ile az az ve sık sık tüketimi uygundur.
Maydanoz hem iyi bir C vitamini hem de iyi bir demir kaynağıdır. Gebelikte sıkça karşılaşılan demir eksikliği durumuna besinsel olarak yardımcı olacaktır. İçerdiği vitamin C ile hem demir emilimini arttıracak hem de bağışıklığın güçlü kalmasını sağlayacak bir besindir. Öğünlerde 1’er tutam tüketmek oldukça sağlıklıdır.
Yazar:
Medicana Ataşehir Hastanesi
Dyt. Asım Batuhan Fidan
Şunlara da göz atın;