Hamilelikte Ayva Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte ayva tüketmek hem bebeğe, hem de anneye birçok fayda sağlar. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas, hamilelikte ayva tüketmenin potansiyel faydalarını anlattı.
Hamilelikte Ayva Tüketmenin Faydaları Nelerdir?
20 Ağustos 2024, 09:35

Özellikle hamilelik döneminde yediklerimiz çok daha fazla önem kazanmaktadır. Her besinin birbirinden ayrı birçok etkisi olsa da bu yazımızda sizlere özellikle Asya ve Akdeniz’in belirli bölgelerinde yetişen antioksidan ve vitamin-mineral açısından oldukça zengin olan ayvadan bahsetmek istiyorum.

C vitamini, potasyum, kalsiyum ve fosfor açısından oldukça zengin olan  ayvanın % 90.6’sı posadan oluşmaktadır bu da hem annenin hem bebeğin sağlığına olumlu etkide bulunmaktadır. 1 porsiyon ayva tüketiminin günlük C vitamini ihtiyacının % 15’ini ve günlük lif tüketiminin %8’ini karşıladığı görülmüştür. Hatta ayvaların posasında, yapraklarında, kabuğunda, tohumlarında ve tam meyvelerinde sitrik, askorbik, malik, oksalik, kinik, fumarik asitler dahil olmak üzere 27 polifenolik madde keşfedilmiştir.

Ayvanın Besin Değerleri

100 gramda;

  1. Lif: 1,9 gr
  2. C vitamini: Günlük ihtiyacın %15'i
  3. Kalsiyum: 11 mg
  4. Potasyum: 197 mg
  5. Karbonhidrat: 15 gr
  6. Protein: 0.4 gr
  7. Yağ: 0.1 gr

ayva

Hamilelikte Ayva Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

  1. Ayvanın sağlığımız üzerine olan etkilerine baktığımızda eski zamanlardan beri kullanılmakta olan nutrasötiklerden biri olduğunu görüyoruz. İçeriğindeki yüksek C Vitamini sayesinde gebenin ve bebeğin bağışıklığını desteklemekte, demir emilimini arttırmakta ve anemiyi önlemektedir. Bunların yanı sıra anti-inflamatuvar ve anti-alerjik özelliklere sahip olup gebelikte görülebilecek ve bebeğe aktarılabilecek alerjik etkileri de azaltmaktadır.
  2. Gebelerin çoğunda sık sık konstipasyon yaşanmaktadır. Ayvanın içeriğindeki yüksek lif miktarı sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olup konstipasyonu önlemesiyle birlikte tok tutmaya da yardımcı olmaktadır dolayısıyla da kilo kontrolünü sağlayıp bebeğin ideal ağrılıkta doğmasına yardımcı olacaktır.
  3. Hamilelik döneminde %50-80 oranında bulantı ve kusmadan şikayetçi olunmaktadır. Yapılan çalışmalara baktığımızda ayva tüketiminin içeriğindeki yüksek B6 vitamini sayesinde mide bulantısını azalttığı özellikle gastroözefageal reflü tedavisinde oldukça etkili olduğu vurgulanmıştır.
  4. Çok yüksek bir antioksidan kapasiteye sahip olan ayva bu özelliği ile diyabet, hipertansiyon, kanser, ülser gibi kronik hastalıklara karşı anne adayının korunmasına destek olmakta ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelişini sağlamaktadır.  Bu dönemde hormonlar nedeniyle anne adaylarının stres seviyeleri normale göre daha yüksektir ancak ayvanın içeriğindeki flavonoidler ve polifenoller zararlı serbest radikallerle savaşarak oksidatif stresin de azalmasına ve hamilelik komplikasyonlarını azaltmaya yardımcı olmaktadır. Hormonlardaki artışla beraber LDL kolesterol seviyeleri de yükselebilmektedir. Ayva LDL kolesterolün okside olarak parçalanmasına yardım ederek kolesterol seviyesini dengede tutar. Ayrıca hamilelik sırasında preeklampsi riskini azaltma yetenekleriyle bilinen potasyum ve folat açısından da oldukça zengindir .
  5. Gebelikte yaşanabilecek ve sonrasında anne ve bebeği etkileyebilecek problemlerden birisi de glikoz metabolizmasındaki bozukluklara bağlı kan şekerindeki dalgalanmalardır ancak ayvanın düşük glisemik etkiye sahip olması nedeni ile kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olup gestasyonel diyabeti önlemesiyle gebe bireylere tavsiye edilmektedir.

ayva

Hamilelik Dönemine Özel Bir Tarif

Malzemeler;

  1. 1 adet ayva
  2. 2 yemek kaşığı bal
  3. 1yemek kaşığı pekmez
  4. 1adet çubuk tarçın
  5. 5-6 adet karanfil
  6. 2 çay bardağı su

Yapılış��: Ayvaları bir tencereye yerleştirip her yarım ayva için 1 çay bardağı su ilave edin. Çekirdeklerini,  tarçını, karanfilleri ve kabuklarını da tencereye atın. Yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısıp ortalarına bal ve pekmezi ilave edelim kısık ateşte 5 dakika daha pişirip altını kapatalım afiyet olsun.

Yazar:

Ezgi Sakar Schoinas

instagram.com/dr.dyt.ezgisakar

Şunlara da göz atın;

  1. Hamilelikte yumurta yenir mi?
  2. Hamilelikte yer fıstığı yenir mi?
  3. Hamile kadınlar neden turşu aşerir?
  4. Hamilelikte Brüksel lahanası yenir mi?
  5. Hamilelikte hurma yenir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo