Gümüşhane, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin iç kesimlerinde yer alıyor. Adı da bol bulunan gümüş yataklarından geliyor. Gümüşhane’de çeşitli meyve, ceviz ve dut ağaçları bol. Özellikle kuşburnu ve dut pestili ile ünlü olan Gümüşhane’nin dağlık, akarsuları bol bir coğrafyası var. Gümüşhane yemekleri, kültürü ve tarihi açısından oldukça zengin bir ilimiz. Peki Gümüşhane yemeklerini hiç denediniz mi? İşte yemek tarifleri ve püf noktaları.
Yufka, yoğurt ve peynir ile hazırlanan siron, Gümüşhane'nin en sevilen yemeklerinden biridir. Bazı yörelerde 'ziron ve silor' gibi isimlerle de anılır. Ana yemek olarak servis edilen siron, yaklaşık 45 dakika da hazırlanabilir.
Ana malzemeleri taze fasulye ve pirinç olan fasulye diblesi; hemen hemen her yörede aynı şekilde hazırlanır. Genellikle kalabalık sofralarda sunulmasıyla bilinir.
Kuzu eti ve ayva ile hazırlanan bu yemek, Gümüşhane'nin özgün lezzetleri arasındadır. Ayvalı et ile sofralarınızı renklendirin. Gümüşhane mutfağına ait olan bu tarif hoşunuza gidecek.
Kalabalık sofraların vazgeçilmezi haline gelen fındıklı un helvasının yapılışı, malzemeleri ve püf noktaları ile Lezzet'te...
Gümüşhane'nin sevilen lezzetlerinden lemiz masalarınızı süslesin. Lezzeti ile adından sıkça söz ettiren lemiz hakkında tüm ayrıntılar için aşağıdaki yazımızı incelemelisiniz.
Türkiye'nin en sevilen tatlılarından biri olan dilber dudağı tatlısının Gümüşhane mutfağından olduğunu biliyor muydunuz? Gelin dilber dudağı nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir birlikte öğrenelim.
Gümüşhane dut pestili ile çok ünlü. Her sene dut zamanında dut ağaçlarının altına serilen geniş temiz bezlerin üzerine dutlar silkelenerek toplanır ve pestil yapılır. Dutlar olgunlaştığında bir iki kez sallanıp toplandıktan sonra dallarda kalanlardan pestil yapılırdı. Öğleden sonra silkelenen dutlar toplanır ve tenekelere doldurulur. Ertesi gün bahçede bir ateş yakılır, üzerine büyük bir kazan konur. Dutlar kazana dökülür, üzerine su konup karıştırılarak şıra haline gelene kadar kaynatılır. Ağacın dalına, özel olarak sıkı dokunmuş bir çuval asılır ve şıra çuvalın içine boşaltılır. Altına, geni��, leğen gibi kaplar konur ve şıra süzülerek bu kapların içinde toplanır, yine kazanda kaynatılır. Bir yanda 5-6 kilo fındık dövülür. Bir yanda da geniş bir leğene un konur. Soğumuş bir miktar şıra unun içine dökülüp karıştırılarak yedirilir. Bu karışım kaynayan şıraya ilave edilip koyulaşana kadar sürekli karıştırılarak kaynatılır, soğumaya bırakılır. Diğer yanda 2 metre boyunda özel pestil bezleri güneşe serilir. Pestil, kaşıkla düzeltilerek bezlerin üzerine ince ince sürülür, fındık serpilir. Bezler gece ipe asılır, ertesi gün serilen temiz bezlerin üzerine pestiller ters kapatılır. Tersinden hafifçe ıslatılarak pestiller bezden çıkarılır. Tekrar kurumaya bırakılır. Kalıp halinde tenekelere basılarak saklanır.
Gümüşhane’de son yıllarda kuşburnu öne çıkmakla beraber özellikle elma ve armut çeşitleride çok fazla. Göbek, sandık, sarı hıdır, godil, bey elması, taraklı gelin, misket elması gibi. Armut çeşitlerine gelince; mihranisultan, şalgam, cinci, hacıhamza, göksulu, çermani, arpa armudu.
Şunlara da göz atın;