Gümüş balığı, kemikli bir balık cinsidir. Sırtı yeşilimsi sarı, yan tarafları ise kül rengindedir. Böğründe boydan boya, 1-3 pul genişliğinde çok parlak gümüş renkli bir çizgi bulunur. Plankton ve küçük balıklarla beslenir. Karadeniz ve Akdeniz'de yaşar. Küçük olmasına rağmen eti lezzetlidir. Mart ve Nisan ayı, gümüş balığının lezzetli olduğu ve bol miktarda bulunduğu aylardır. İçerisindeki iyotlar, çocuklarda zeka gelişimini destekler. Gümüş balığı, fırında ve kızartma yöntemiyle pişirilebilir. Ancak buğulama ve haşlama yapmaya uygun değildir.
Gümüş balığının pullarını temizlemek için, tuzla iyice ovulması gerekir. Ardından balıkların içi ayıklanır ve kılçıkları çıkartılır. İçi tamamen temizlendikten sonra, bol su ile yıkanır ve süzgece alınır.
Malzemeler; 1 kg gümüş balığı, 1 çay kaşığı tuz, 1 su bardağı un (mısır unu olabilir), 2 su bardağı ayçiçek yağı.
Malzemeler; Yarım kilo gümüş balığı, 3 yemek kaşığı sıvıyağ, 2 diş sarımsak, tuz, 1 çay kaşığı salça, 1/2 limon suyu, pul biber.
Şunlara da göz atın;