Gül yağı güzel kokar ve cildinizi nemlendirmek ve iyileştirmek için harikadır. Gül yağı hazırlamak oldukça hızlı ve kolaydır. Yaprakları hazırlamak için, hafifçe suda yıkayın ve ardından kurumasını bekleyin. Ardından gül yapraklarını hafifçe ezin ve kokusuz bir yağın içine koyun. Yaprakları yağdan çıkarın ve ardından yağın yoğunluğunu artırmak için onları taze çürük yapraklarla değiştirin. Yağınızı taze tutmak için karanlık bir yerde saklayın. Ev yapımı gül yağınızı kullanmanın keyfini çıkarın. Sizler için gül yağı nasıl yapılır anlattık. İşte gül yağı nasıl yapılır:
1.Adım: Yaprakları Hazırlayın
- 20 yaprak toplayın. Mümkünse, güçlü bir kokusu olan ve çiçeklenmenin erken döneminde olan güllerin taç yapraklarını çıkarın. Güller zamanla kokularını kaybetmeye eğilimlidirler, bu yüzden en iyisi gül tamamen açmadan önce taç yapraklarını toplamaktır.
- Organik ve pestisit içermeyen yaprakları kullanmaya çalışın.
- Yaprakları soğuk suda yıkayın. Gül yapraklarını bir kase soğuk musluk suyuna yavaşça batırın. Bu, yaprakların yüzeyindeki böceklerin ve tozun giderilmesine yardımcı olur. Yaprakları elinizle karıştırmayın, bu onların yağlarını suya bırakmalarına neden olabilir.
- Her zaman soğuk su kullanın, çünkü sıcak su gül yapraklarındaki yağı çekebilir.
- Yaprakları kuruması için kağıt havluların üzerine düz bir şekilde koyun. Suyun büyük kısmından kurtulmak için bir kase su ve gül yapraklarını bir süzgeç içine dökün. Ardından, yaprakları kurutmak için kağıt havluların üzerine tek bir tabaka halinde nazikçe yerleştirin. Yaprakların kuruması normalde yaklaşık 1 saat sürer.
2. Adım: Yaprakları Yağ ile Birleştirin
- 1/4 su bardağı yaprağı kapalı bir plastik torbaya koyun. Yaprakları plastik bir torbaya koyun ve sıkıca kapatıldığından emin olun. Bu tarif, yaklaşık 120 mL gül yağı yapar. Daha büyük bir parti yapmak istiyorsanız, tarifi ikiye katlamanız yeterlidir.
- ¼ su bardağı yaprak, yaklaşık 10 büyük gül yaprağına eşdeğerdir.
- Tahta bir çekiçle yaprakları hafifçe vurun. Mühürlü yaprak torbasını yere koyun ve ardından taç yaprakları morarmış görünene kadar tahta bir çekiçle hafifçe vurun. Bu da taç yapraklarındaki hücrelere zarar vererek yağın ve kokunun dışarı çıkmasına yardımcı olur.
- Yaprakları ve 120 mL kokusuz yağı bir cam kavanoza dökün. Güçlü bir kokusu olmadığından emin olmak için kullanmadan önce yağı koklayın, aksi takdirde gül yapraklarının yumuşak kokusunu alamayabilirsiniz. Yağı kavanoza ölçün ve çürük yaprakları içine dökün. Ardından kapağı sıkıca kapatın.
- Kokusuz jojoba yağı, parçalanmış hindistancevizi yağı, kayısı çekirdeği yağı ve badem yağı, gül yağı kullanılabilir.
- Kavanozu 1 dakika kuvvetlice sallayın. Bu, gül yapraklarındaki yağın taşıyıcı yağa salınmasına yardımcı olur. Kavanozu yaklaşık 1 dakika ya da yapraklar yağda dağılana kadar yukarı ve aşağı sallayın.
- Dökülmeleri önlemek için kavanozu sallamadan önce kapağın sıkıca vidalandığını iki kez kontrol edin.
- Kavanozu 1 gün bekletin. Bu, yaprakların yağa karışması için zaman verir. Kavanozu aşırı sıcak veya soğuktan uzak, güvenli bir yere koyun. Mutfak tezgahı ve mutfak dolabı iyi saklama seçenekleridir.
- 24 saat sonra yağın büyük kısmı yapraklardan çıkmış olacaktır.
- Yaprakları çıkarmak için yağı süzün. Başka bir cam kavanozun üzerine bir süzgeç yerleştirin ve ardından yağı süzgeçten kavanozun içine dökün. Deliklerden herhangi bir parçanın kaymasını önlemek için gül yapraklarından daha ince bir süzgeç kullandığınızdan emin olun.
- Süzgeçten herhangi bir gül yaprağı geçerse, onları bir kaşıkla dışarı atın.
- Kavanoza 10 yaprak daha ekleyin.
- Yağınızın kokusunu olduğu gibi beğendiyseniz bu adımı atlayın ve yağınızı koyu renkli bir cam kaba dökün.
- Yaprakları gece boyunca demlenmeye bırakın. Bu, yapraklara güzel kokularını yağa bırakmaları için bolca zaman verir. Kavanozu devrilmesini önlemek için çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği bir yerde bırakın.
- Yağı süzün ve koyu renkli bir cam kaba dökün. Kabınızın üzerine bir süzgeç yerleştirin ve içine yağı dökün. Koyu renkli cam kap, ışığı sınırlamaya yardımcı olur ve yağınızın daha uzun süre daha taze kokmasını sağlar. Kapağı sıkıca kapatın ve yağı çocukların erişemeyeceği bir yerde saklayın.
- İyileştirici özelliklerini korumak için gül yağınızı ışıktan uzak tutun. Yağın raf ömrü yaklaşık 1 yıldır; Ancak, hoş olmayan bir koku almaya başlarsa, atmak en iyisidir.
Şunlara da göz atın;
- Gülsuyunun faydaları nelerdir?
- Gülsuyu nasıl yapılır?
- Gül yağının faydaları nelerdir?
- Argan yağının faydaları nelerdir?