Sedef otugiller familyasından olan greyfurt, birçok çeşidi bulunan bir meyve türüdür. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan greyfurt, C vitamini bakımından çok zengindir. Greyfurtu tüketmek için birçok farklı yöntem bulunur. Ancak bazı kişilerin greyfurt tüketmesi sakıncalı olabilir. Peki, greyfurtun faydaları nelerdir, kimler greyfurt yiyemez ve greyfurt nasıl tüketilir? İşte, greyfurt ve tüketme yöntemleri:
Greyfurtun en çok yenilme şekli kabuklarını soyarak tüketmektir. Kabukları soyulduktan sonra dilimlere ayrılır ve portakal gibi tüketilir. Tadı acımsı olduğu için üzerine şeker dökerek yiyenlerin sayısı da oldukça fazladır.
Greyfurt tarçınla birlikte ızgarada sotelenerek de tüketilebilir. Bunun dışında kabuğu güzelce oyulur ve içi granola parçalarıyla doldurularak şık bir sunum elde edilir. Ayrıca tatlılara aroma katmak için de kullanılır.
Daha önce söylediğimiz gibi greyfurt tatlı ve hamur işi tariflerinde de kendine yer bulan bir meyvedir. Özellikle suyu sıkılarak kek yapımında kullanılır. Eğer greyfurtu tatlının içine eklemek istemiyorsanız, blenderdan geçirerek sos olarak da tüketebilirsiniz.
Greyfurt içecek olarak da kullanılan bir meyvedir. Greyfurt suyu, vücuda enerji verir. Özellikle yorgun olduğunuz günlerde suyunu sıkarak tüketebilirsiniz. Sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, portakal ve mandalina suyuyla kendi kokteylinizi hazırlayabilirsiniz.
Greyfurt sağlık içeren bir meyve olsa da, bazı kişiler için sakıncalıdır. Bir bardak greyfurt suyu, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu da ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
Yukarıda bahsettiğimiz ilaçları kullanan kişiler doktor onayı olmadan greyfurt tüketmemelidir. Bunun dışında hassas diş problemi yaşayan kişilerin de greyfurtu fazla tüketmemesi gerekir. Greyfurtun içinde bulunan sitrit asit, diş minesinin aşınmasına sebep olabilir. Bu yüzden aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına yol açar.
Reflüsü olan kişiler de greyfurt tüketirken dikkatli olmalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Yüksek asidik özelliklere sahip olan greyfurt, mide ekşimesi problemini arttırabilir.
Greyfurt böbrek taşı oluşumunu önlese de, potasyum bakımından zengindir. Böbrekleri iyi çalışmayan kişilerin greyfurt tüketmesi, bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bu yüzden böbrek hastalığı olan kişiler de greyfurt tüketmeden önce doktora danışmalıdır.
C vitamini bakımından zengin olan greyfurt, hamilelikte tüketilebilir. Greyfurt, hamileler için sakıncalı bir meyve değildir. Ancak gebelikte ilaç kullanılıyorsa, doktora danışmadan tüketilmesi önerilmemektedir.
Greyfurt ve greyfurt suyunun tok karna tüketilmesi önerilir. Eğer aç karna tüketilirse, mide yanması şikayeti görülebilir.
Sağlıklı bireyler günde 1 adet greyfurt tüketebilir veya 1 bardak greyfurt suyu içebilir. Aşırı tüketilmesi sağlık açısından ciddi sorunlara yol açabilir.
Şunlara da göz atın;