Gravyer peyniri, İsviçre kökenli bir peynir çeşididir. Adını İsviçre'nin kasabası olan Gruyeres'den alır. Gravyer peynirinde bazen çapı 1 cm'den fazla olan delikler bulunur. Eğer delikler küçük ve sıksa peynir kalitesizdir. Peynirin içi parlak sarı, kabuğu ise koyu rengindedir. Peynir fondüsü yapımında sık sık kullanılır.
İsviçre gravyeri, ülkemizde Kars gravyeri olarak üretilmektedir. Tarihi 1878-1918 yılları arasında Kars ilinin işgal altındaki tarihine dayanır. İsviçreliler Kars'a geldiğinde ilk mandırayı kurarak bu peyniri üretmeye başlar. Sert bir kıvama sahip olan bu peynir, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle hazırlanır. Üretimi oldukça zahmetlidir. İçinde katkı maddesi bulunmadığı için, besin değerleri diğer peynirlerden daha yüksektir. Kars gravyerinde, yüksek rakımlı yaylalarda beslenen hayvanların sütü kullanılır. Birçok bitkinin aromasını barındırdığı için kendine has bir tadı vardır.
Gravyer peyniri buzlukta veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Sıcaklığın 5-10 derecenin üzerine çıkmaması gerekir. Peyniri güvenli bir şekilde saklamak istiyorsanız, ortamın biraz rutubetli olması gerekir. Eğer buzdolabında saklayacaksanız, sebzelik bölmesine koymanız daha iyi olacaktır. Gravyer peynirini hiçbir zaman açıkta bırakmamanız gerekir. Açık kalması halinde hızla kurur ve yüzeyinde çatlaklar oluşmaya başlar.
Şunlara da göz atın;