Geceleri yemek yemeden uyuyamıyor, zararlı olduğunu bilmenize rağmen kendinize engel olamıyorsanız, sizi böyle alalım. Bazen tok olsak bile, gecenin bir vakti kendimizi yemek yerken buluyoruz. Bu durum, gündüz yediğimiz yemeklere göre daha fazla kilo almamıza neden oluyor. Uzmanlar, gece yemek yemenin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini söylüyor. Gece yemek yeme sendromu olarak bilinen bu problemi ortadan kaldırmanın aslında kolay bir yolu var. Gece yemek yemeyi durdurmak için ne yapmalıyım? diyenlere 10 farklı yolu anlatıyoruz. İşte, gece yemek yeme sendromunu durmak için uygulamanız gerekenler;
Gece yemek yemeyi durdurmak için, ilk yapmanız gereken bunun nedenini bulmaktır. İnsanlar genelde stresli dönemlerde daha fazla yemek yer. Bununla birlikte gündüz vakitlerinde yeterli beslenilmediğinde, gece saatlerinde açlık ortaya çıkabilir. Öfke, üzüntü gibi durumlarla başa çıkmak için de en yaygın kullanılan yol, yemek yemektir. Bu yüzden geceleri neden yemek yediğinizi bulmaya çalışın.
Genelde gece yemek yemenin önemli bir tetikleyicisi bulunmaktadır. Bunu bulmak için sizi yemek yemeye iten etkinliği bulun. Kendinizi yemek yerken buluyorsanız, öncesinde ne yaptığınızı ve ruh halinizi gözden geçirin. Kimi insan üzüntülü, kimi insan öfkeliyken yemek yemeye başlar. Bu yüzden ruh halinizi belirmeniz ilerlemek için bir adım olacaktır.
Çok uyumak, vücudun hareketsiz kalmasına neden olduğu için daha fazla kilo almanızı sağlar. Uyku ve yemek arasındaki dengeyi belirlemeniz size olumlu sonuçlar verir. Bununla birlikte gündüz hangi vakitlerde yemek yiyeceğinizi belirleyin ve bu rutine uyun. Bu sayede gece daha az acıkırsınız.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi yemekleri her gün aynı saatlerde yemek, vücudun buna alışmasını sağlar. Bu sayede yemek saatleri dışında daha az açlık hissi oluşur. Yemek planlamasını saat ve besin olarak ayarlayın. Beslenme listenize daha sağlıklı atıştırmalıkları ekleyin.
Gece yemek yeme nedenlerini tek başınıza bulamıyorsanız, mutlaka diyetisyenden yardım alın. Bu sayede sizi tetikleyen durumları daha iyi kavrayabilir, kendinize bir beslenme planı oluşturabilirsiniz.
Stresli durumlar, yemek yemenin en çok görüldüğü sebepler arasındadır. Stresten uzak duramıyorsanız, olumsuz duyguları bir kenara bırakın. Herkesin kendine özel bir rahatlama yöntemi vardır. Bu yöntemi bilmiyorsanız, resim yapın, yoga ve egzersizlere ağırlık verin, müzik dinleyin ve kitap okuyun. Sizi en çok rahatlatan yöntemi, stresli durumlarda uygulayabilirsiniz.
Şiddetli açlık, kan şekerinin düşmesi gibi problemlerle karşılaşmamak için, gün içinde düzenli beslenin. Hiçbir öğünü atlamayın. Kahvaltı, öğle ve akşam öğünlerinin yanı sıra beslenme düzenine 2 ara öğün ekleyin.
Abur cubur yemeyi seviyorsanız, geceleri evde abur cubur tutmayın. Bu durum aklınızın sürekli o besinlere kaymasına neden olur. Aç olmasanız bile abur cubur yemek için içinizde büyük bir istek uyanır. Bu yüzden evde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun.
Eğer sık sık acıkıyorsanız, öğünlerinize protein dahil edin. Yapılan bir çalışmada, proteinli beslenmenin açlık hissini ve gece beslenmelerini yarı yarıya azalttığı söylenmiştir.
Can sıkıntısı, insanı yemek yemeye yaklaştırır. Kafa dağıtmak ise kişiden kişiye değişir. Kimi insan sevdiği şeyleri yaparken kafa dağıtır, kimi ise hiç bilmediği şeyleri araştırır. Sıkıntıdan kaynaklanan gece beslenmesini önlemek için, başka aktivitelere yönelin.
Şunlara da göz atın;