Birbirine hiç uymayacağı sanılan malzemelerin pişirilmesiyle elde edilen lezzetli bir yemek, farklı kültürlerin enstrümanlarını ve ezgilerini taşıyan bir besteye, hatta birbirine hiç benzemeyen, farklı becerileri ve nitelikleri olan iki insanın aşkına benzer. Bu yüzden zengin, hatta vazgeçilmezdir! Garam masala baharatı da bu tatlardan biri. Peki, garam masala nedir?
Kuzey Hindistan’ın en özel baharat karışımlarının başında gelen garam masala, özellikle servisten hemen önce ya da yemek piştikten sonra ilave edilir. 5 ya da 6 çeşit baharatın belli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Hint mutfağında hemen hemen her yemeğin içerisinde kullanılan bu baharat, evde de yapılabilir. Garam masala nasıl yapılır, nerelerde kullanılır? İşte, garam masala yapımı:
Garam Masala (Hint Baharatı) Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
25 gr kişniş tohumu
25 gr siyah kimyon tohumu
8 cm’lik tarçın çubuğu
1 çay kaşığı tane karanfil
1 çay kaşığı tane karabiber
12 kakule
Yarım çay kaşığı besbase
2 defne yaprağı
Yapılışı:
Garam Masala Hangi Yemekte Kullanılır?
Hazırladığınız hint baharatı, özellikle tavuk ve hindi gibi beyaz et yemeklerine çok yakışmaktadır. Bununla birlikte kırmızı et yemeklerinin marinasyon aşamasında da kullanabilirsiniz. Fırında pişireceğiniz sebzelerin üzerine, garam masala baharatı ekleyebilirsiniz. (Haşlama yapımında tavsiye edilmez.) Tuzlu ve baharatlı hamur işlerinin yapımında da garam masalaya yer verebilirsiniz. Ancak hamur işinde kullanacağınızda, zeytinyağı ile karıştırarak eklemeniz önerilir.
Garam Masala Nasıl Saklanır?
Hazırladığınız garam masalayı ağzı kapalı olacak şekilde kavanoza doldurun. Bu kavanozu güneş almayan bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz. Özellikle kalorifer ve ocağın yakınlarına koymamaya özen gösterin. Kavanozun üzerine baharatı hazırladığınız tarihi yazarak, daha rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;