Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan fesleğen, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Kökeni Asya'ya dayanan bu bitki, evlerde en çok yetiştirilen besinlerden biridir. Mis gibi kokusuyla dikkatleri üzerine çeken fesleğen, halk arasında 'reyhan' olarak da bilinir. 30-40 cm boyuna kadar ulaşan fesleğen, taze bir şekilde tüketilir. Peki, fesleğen hangi hastalıklara iyi gelir? İşte, fesleğenin faydaları ve kullanımı:
Fesleğen çiğ bir şekilde tüketilen bir besindir. Ancak pişirdikten sonra tüketmek de mümkündür. Stres, uykusuzluk gibi etkenlere karşı 1-2 adet fesleğen yaprağını çiğneyebilirsiniz. Eğer sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız yemeklere ve soslara, ince kıyılmış fesleğen serpiştirebilirsiniz. Ayrıca tavuk ve et yemeklerine fesleğen yaprağı ekleyerek yemeklerin lezzetini arttırabilirsiniz. Fesleğen özellikle sosların içerisinde yaygın olarak kullanılır. Bu soslardan en çok tercih edileni ise fesleğenli pesto sostur.
Fesleğen, özellikle solunum yolu hastalıkları için çay olarak tüketilir. Fesleğen çayı için; İki fincan suyu kaynatın. Kaynar suyun içerisine bir yemek kaşığı kurutulmuş fesleğen ve kurutulmuş nane ekleyin. Bir kez karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve 10 dakika demlenmesini bekleyin. İçerisine 2-3 damla limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Sinüs ve burun tıkanıklığı durumunda çayı içmek yerine buharını koklayın.
Böcek ve arı ısırıkları için fesleğen çayını soğumaya bırakın. Çay ılıklaştığında pamuk yardımıyla ısırık olan bölgelere sürün. 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın.
Ölçülü tüketildiğinde sağlık için faydalı olan bu bitki, aşırı tüketilmesi halinde ciddi sindirim sorunlarına yol açabilir. Ayrıca normalden daha fazla fesleğen tüketilmesi, kanseri de tetikleyebilir. Güçlü maddeler içeren fesleğen, akşam vakitlerinde tüketilirse uykuyu kaçırabilir. Kanamayı arttıran özellikleri olduğu için, regl döneminde tüketilmesi önerilmez. Hamilelerin ve emziren annelerin fesleğen tüketmeden önce doktoruna danışması gerekir.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar ve hamileler, fesleğen ve benzeri ürün kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalıdır. Doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir.
Şunlara da göz atın;