Kayısı, gülgiller famiyasına ait bir bitkidir. Anavatanı Orta Asya olan kayısı, birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir. Ülkemizde kayısı denildiğinde ilk akla gelen yer ise Malatya'dır. Hem sade bir şekilde tüketilen, hem de tatlı yapımında kullanılan kayısı, tüysüz ve sulu bir meyvedir. Mayıs-Temmuz ayları arasında hasat edilir ve pazar tezgahlarındaki yerini alır. Hoş kokusuyla yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Bu meyveyi evde kendi bahçesinde veya balkonunda yetiştirmek isteyenleri böyle alalım. İşte, kayısı yetiştiriciliği hakkında her şey:
Kayısı Çekirdeği Nasıl Çimlendirilir?
- Öncelikle yediğiniz kayısıların çekirdeklerini bir kenarda biriktirin.
- Sert kabuklu çekirdekleri yıkayın ve kurulayın. Kuruması için bir süre bekleyin.
- Kuruyan çekirdekleri çekiç yardımıyla dikkatli bir şekilde kırın. İçindeki tohumun zarar görmemesine özen gösterin.
- Tohumları temiz kağıt havlunun üzerine aralıklı olarak dizin ve kağıt havluyu tohumların üzeri kapalı olacak şekilde katlayın.
- Sprey şişesine içme suyu doldurun. Bu suyla kağıt havlunun her yerine su püskürtün ve ıslatın. Kağıt havluda hiç kuru yer kalmamalı.
- Çimlendirme işlemini hızlandırmak için, ıslak havluyu buzdolabı poşetine yerleştirin ve buzdolabına koyun.
- Bu şekilde 1 hafta boyunca bekletin. 1 haftanın sonunda tohumları kağıt havludan çıkarın ve toprakla doldurduğunuz saksıya ekin.
- Üzerini 1 cm geçecek şekilde toprakla doldurun ama çok bastırmayın. Filizlenmeye başlayan kısmın üstte kalmasına özen gösterin.
- Ekim işleminden sonra bitkinize ilk can suyunu verin.
Saksıda Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
- Toprak seçimi: Kayısı nemi tutan ve organik maddeler bakımından zengin topraklarda verimli şekilde yetişir. Torflu toprakları tercih edebilirsiniz.
- Saksı seçimi: Çekirdekleri ekmek için saksının drenaj delikleri olmasını ve suyu iyi süzmesine dikkat edin. Fazla suyun akması için altında tabla olması gerekir.
- Sulama: Toprak her zaman nemli olmalı, ancak ıslak kalmamalıdır. Sulama zamanını belirlemek için bir parmağınızı toprağın içine batırıp çıkarın. Eğer parmağınız nemliyse, sulama işlemini erteleyebilirsiniz. Ancak toprak kuruysa, hemen sulama yapın. Kayısının olgunlaşma döneminden sonra çok sulama gerektirmediğini unutmayın.
- Kayısıyı saksıda bir süre yetiştirip fidan haline getirdikten sonra, mutlaka uygun bir bahçeye dikmeniz gerekir.
- Bitkiden verim alabilmek için ara sıra budama yapmaya dikkat edin.
- Zamanı geldiğinde aşılama işlemi yapılması gerektiğini unutmayın.
- Tüm koşullar sağlandığında kayısı bitkisinden 4-5 yıl içinde ilk meyvelerinizi alabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Kalanşo çiçeği bakımı nasıl yapılır?
- Kiraz nasıl yetiştirilir?
- Şeftali nasıl yetiştirilir?
- Yaz aylarında hangi çiçekler ekilir?
- Çilek nasıl yetiştirilir?