Etimek adını muhtemelen duymuşsunuzdur. Çünkü hem kahvaltılarda hem diyetlerde hem de tatlı olarak farklı tariflerle kullanılır. Türkiye’de etimek aslında hem bir ürünün hem de bir markanın adı ve uzun yıllardır biliniyor. İşte etimek hakkında merak edilen soruların yanıtları…
Etimek en genel anlamıyla bir tür kızarmış ekmektir. Fırında kurutularak kızartıldığı için kolay kolay bayatlamaz, kıtır bir tadı vardır. Bu anlamda dayanıklı bir üründür. Hem tek başına, kahvaltılarda, diyetlerde, çay yanında tüketilir hem de tatlı ve tuzlu lezzetlerin arasına katılabilir, hem de örneğin etimek tatlısı gibi yaratıcı tarifler yapılabilir.
Etimek için bir tür kızarmış ekmek demiştik. O nedenle aslında fonksiyonel yapısı nedeniyle tarihi çok eski yıllara dayanıyor.
Türkiye’de kıtır ekmek, Etimek olarak bilinen kızarmış ekmek dünyada Rusk adıyla da biliniyor. Almanya ve çevre ülkelerde Zwieback olarak bilinir ve genellikle şekerli, yumurta ile zenginleştirilmiş, fırınlanmış ve daha sonra dilimlenmiş ve kuru ve gevrek olana kadar kızartılmış ekmek anlamına gelir. Geçmiş çağlarda, yiyecekleri herhangi bir süre boyunca taze tutmak, özellikle uzun bir yolculukta yiyecek taşımak gerektiğinde çok fazla ustalık gerektiriyordu. İnsanların seyahat için yenilebilir ekmek tutmak için buldukları çözümlerden biri, onu iki kez pişirmek, böylece kurutmak ve bozulma sürecini yavaşlatmaktı. zwieback'in etimolojisi de böyle bir hikaye ile bir fırıncının çözümünü yansıtır; "iki kez pişmiş" anlamına gelen Almanca bir kelimeden gelir. Zwieback kelimesininbilinen ilk kullanımı 1863’e dayanıyor.
Etimekin ilk nerede ortaya çıktığı konusunda farklı rivayetler var ki, ekmeği korumak ve yolluk olarak kullanmak amacıyla üretildiği düşünülürse dünyanın farklı yerlerinde farklı kültürlerde çıkmış olması ve bunun tespitinin zorluğu oldukça mümkün. Çünkü yolculuklar uzun sürüyordu ve yollukların daha dayanıklı olması gerekiyordu.
Ekmeğin iki kez pişirilmesi ise ekmeğin içinde bulunan nemin çoğundan kurtulmada etkili oldu. Bu, muhafazaya yardımcı oldu ve ekmek kullanımının günler yerine haftalara kadar uzamasına yardımcı oldu.
O dönemde modern makinelerin olmaması nedeniyle her gün ekmek hazırlamak zorunda kalmayacakları için bu ekmek yapma yöntemi de zamandan tasarruf sağlıyordu.
Daha uzun raf ömrü nedeniyle askerler ve denizde uzun yolculuklara çıkan gezginler için popüler bir geçim kaynağıydı.
Türkiye’de etimekin bu isimle popüler olması da 1970’li yıllara dayanıyor. Çünkü 1976’da ETİ Gıda’nın Bilecik Bozüyük’te ‘Etimek’ tesisi kuruldu. 20 Şubat 1978’de ise kızarmış ekmekler ‘Etimek’ adıyla üretilmeye başlandı ve piyasaya sürüldü.
Şunlara da göz atın;