Enfeksiyonlar Bronşite Neden Oluyor!

Havaların soğuması ile birlikte yaygın olarak görülen bronşit, çoğunlukla enfeksiyon kaynaklı olsa da, alerjenlere bağlı ya da sigara kullanımı sonucunda ortaya çıkabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, bronşit hakkında detaylı bilgi aktardı.
Enfeksiyonlar Bronşite Neden Oluyor!
04 Nisan 2024, 16:30

Her yaşta görülebilen bronşit, uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Dışarıdan alınan havayı, akciğer hücrelerine ulaştıran ve havayollarının enflamasyonu ile ortaya çıkan bronşit, genelde enfeksiyon kaynaklı olsa da, fiziksel, kimyasal ve alerjik etkiler sonucunda da görülebiliyor. Bronşit, akut ve kronik olmak üzere ikiye ayrılıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak, bronşitin nedenleri ve sonuçları hakkında detaylı bilgiler verdi.

bronşit

Bronşit Çocuklarda Daha Çok Görülüyor

Akut bronşitin, akciğerlerde en sık görülen enflamatuvar hastalığı olduğunu dile getiren Dr. Muharrem Tokmak, ''Akut bronşit genelde bir solunum yolu enfeksiyonuyla birlikte veya sonrasında gelişiyor. Çocuklarda daha sık rastlanan bu hastalığın 7-10 gün içinde düzelmesi bekleniyor. Uzaması halinde, postenfeksiyöz bronşitten söz ediliyor. Akut bronşit vakalarının bir çoğu virüs etkenli olduğu için, genelde bulaşıcı oluyor. Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda daha fazla vakit geçirildiği için, bulaşma riski de artıyor. Viral enfeksiyonlar, alerjik bünyeye sahip olan kişilerde alerjileri tetikleyerek hırıltı, öksürük gibi yakınmaların daha uzun görülmesine neden olabiliyor.'' dedi.

Şikayetlerin Başında Öksürük Geliyor

Bronşit hastalığında, bronş mukozasında ödem, yangı ve artmış mukus sekresyonu saptanabildiğini söyleyen Tokmak, ''Bu durum hastayı karşımıza en sık kuru öksürük, ateş, hırıltı, göğüste baskı ve balgam şikayetleri ile getiriyor. En çok görülen belirti öksürük iken, sigara içen veya kronik akciğer hastalığı olanlarda bu yakınmalar daha uzun sürebiliyor. Hastanın öyküsü ve fiziksel muayene ile tanı koyulabiliyor. Kan testi ve akciğer filmi gibi tetkikler, hastalığın tanısında ve başka hastalıkların tespitinde rol oynuyor.'' dedi.

doktor muayenesi

İnfluenza Aşısı Bronşitten Koruyabilir!

Akut bronşitin tedavisinin şikayetlere yönelik olduğunu söyleyen Dr. Muharrem Tokmak, ''Tedavide en çok antiviral ilaçlardan fayda sağlanıyor. Uzayan vakalarda ise antibiyotik tedavisine başlamak gerekiyor. Ateş düşürücü ve nefes açıcı ilaçların yanı sıra, yatak istirahati de veriliyor. Yıllık influenza aşısı ise, bronşitten koruyabilir. Özellikle kronik hastalığı olanlarda ve çocuklarda, aşının uygulanması büyük önem taşıyor.'' ifadelerini kullandı.

Enfeksiyonlar Bronşite Neden Oluyor

Dr. Muharrem Tokmak, ''Kronik bronşit, 2 yıl içinde başka bir akciğer hastalığı olmaksızın, yılda en az 3 ay boyunca balgam çıkarma ve öksürük olaylarına deniliyor. Bu hastalık en çok, sigara içenlerde oluyor ve KOAH'ın bileşeni olarak kabul ediliyor. Kronik bronşit hastalarının solunum fonksiyon değerlerinin düşmesi halinde, KOAH olarak tanımlanıyor. Kronik bronşitte, mukozada kalıcı bir değişiklik oluyor. Bu da yakınmaların uzun sürmesine yol açıyor. Tedavide temel olarak bronkodilatör ve inhale steroidler (nefes açıcılar)yer alıyor. Sık sık enfeksiyon geçirilmesi de, kronik bronşite neden olabiliyor.'' diyerek sözlerini tamamladı.

dr. muharrem tokmak

Yazar:

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Tokmak

Şunlara da göz atın;

  1. Gripler neden geçmiyor?
  2. Bronşit belirtileri nelerdir?
  3. Koah hastaları nasıl beslenmeli?
  4. Koah tetikleyicileri nelerdir?
  5. Astım hastaları nasıl beslenmeli?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo