Endonezya, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da yer alan bir Cumhuriyet ülkesidir. 17 binden fazla adadan oluşan bu ülke, en kalabalık 4. ülke olarak bilinir. Başkenti Cakarta olan Endonezya'nın kahve ile tanışması Hollandalı sömürgeciler tarafından gerçekleşir. Ülkenin ekonomisinde kahvenin oldukça önemli bir yeri vardır. Endonezya kahvesinin üretimi %75 Robusta, %25 Arabica çekirdeklerinden oluşur. Ülkenin bütün yerleri, kahve üretimi için idealdir. Endonezya'da ilk kahve üretimi denemeleri Yemen çekirdekleri ile yapılır. İlk deneme sel sebebiyle başarısızlığa uğrasa da, 1711 yılında tekrar üretim denemesi yapılmış ve ilk mahsul alınmıştır. İlk mahsuller VOC tarafından Avrupa'ya ihraç edilmiştir.
Dünyanın en kaliteli kahvelerinden biridir. Gövdeli ve düşük asiditelidir. Zengin ve tatmin edici lezzetler sunar. Sıcak suda yıkanan bu kahve, adını Kuzey Sumatran Mandailing halkından almıştır. Dünyanın en özel kahveleri arasında gösterilir. Deniz seviyesinden 1500 metre yüksekliğe kadar yetişebilir.
Orta gövdeye ve düşük asit oranına sahiptir. Tatlı bir yapısı vardır.
Java adasında yetişen bu kahve, ıslak işlenmiş bir Arabica türüdür. Endonezyanın diğer kahvelerine göre daha hafiftir. Ancak dünyadaki diğer kahvelere göre ağır bir gövdeye sahiptir.
Java arabica ve Yemen mocha kahvesinin harmanlanmasıyla kullanılan bir kahve türüdür.
Endonezya'nın Malay takım adalarının ortasında bulunan Sulawesi adasında yetiştirilir. Koyu çikolata tonlarına ve olgunlaşmış meyvelere sahiptir. Canlı bir asit oranı vardır. Sumatra kahvesine göre daha az asitli ve vücutludur.
Kuzey Sumatra'da yetiştirilen Aceh Province'de öğütülen ve ihraç edilen bir kahve türüdür. Islak işlenmiş, kusursuz olmaya yakın ancak yüksek güç uygulandığında Sumatra profiline, geleneksel olarak işlendiğinde ise Mandheling bölgesindeki kahveyle benzer özellikler gösterir.
Sumatra'nın en çok beğenilen kahvesidir. Lake Toba'dan başlayarak kuzeye doğru uzanan bölgede yetişir.
Dünyanın en pahalı kahvelerinden biridir. Misk kedisi gibi memeli hayvanlar tarafından yenen meyveler, sindirim sonucunda çekirdekler halinde dışarı atılır. Bu çekirdekler temizlenir, kurutulur ve işlenir. Bu yüzden sınırlı miktarda elde edilir.
Endonezya kahveleri, isteğe göre espresso, french press ve aeropress yöntemleriyle demlenebilir. Eğer french press kullanılacaksa, demleme işlemi 4 dakikadan uzun sürmemelidir. Aksi takdirde acı bir tat oluşabilir.
Şunlara da göz atın;