Elma sirkesini insanalar yüzyıllardır yemek pişirmede, tıpta ve temizlikte kullandılar. Birçok sağlık durumuna faydası olduğu da gözlemlenmiştir. Elma sirkesi, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri de dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı özelliklere sahiptir. Sizlere elma sirkesinin faydalarını listeledik, hazırsanız liste aşağıda.
Elma sirkesi iki aşamalı bir işlemle yapılır. İlk olarak, üretici ezilmiş elmaları, şekerleri fermente eden ve onları alkole dönüştüren mayaya maruz bırakır. Ardından, bakteri eklemek alkolü daha da fermente ederek, sirkedeki ana aktif bileşik olan asetik aside dönüştürür. Asetik asit sirkeye güçlü ekşi kokusunu ve tadını verir. Araştırmacılar, elma sirkesinin sağlığa faydalarından bu asidin sorumlu olduğuna inanıyor. Elma sirkesi %5-6 asetik asittir. Organik, filtre edilmemiş elma sirkesi, ürüne bulanık bir görünüm veren proteinler, enzimler ve dost bakterilerden oluşan ana adı verilen bir madde de içerir. Evde kendiniz yaptığınız sirkelerde de sirke anası oluşur ve bu ana ile diğer sirkeleri da fermente edebilirsiniz. Elma sirkesi pek çok vitamin veya mineral içermezken, az miktarda potasyum sunar. Kaliteli markalar ayrıca bazı amino asitler ve antioksidanlar içerir.
Sirke, bakteriler de dahil olmak üzere patojenleri öldürmeye yardımcı olabilir. İnsanlar geleneksel olarak sirkeyi temizlemek ve dezenfekte etmek, tırnak mantarı, bit, siğil ve kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanmışlardır. Modern tıbbın babası Hipokrat, 2.000 yıldan daha uzun bir süre önce yaraları temizlemek için sirke kullanırdı. Sirke aynı zamanda bir gıda koruyucusudur. Araştırmalar, E. coli gibi bakterilerin yiyeceklerin içinde büyümesini ve bozulmasını engellediğini gösteriyor. Yemeklerinizi korumanın bir yolu olarak da kullanabilirsiniz.
Bugüne kadar sirkenin en inandırıcı uygulamalarından biri, tip 2 diyabetin tedavisine yardımcı olmaktır. Tip 2 diyabet, insülin direncinin neden olduğu yüksek kan şekeri seviyeleri veya insülin üretememe ile karakterize edilir. Bununla birlikte, bazı araştırmacılar yüksek kan şekeri düzeylerinin yaşlanmanın ve çeşitli kronik hastalıkların ana nedeni olduğuna inandığından, diyabeti olmayan kişiler de kan şekeri düzeylerini normal aralıkta tutmaktan yararlanabilirler. Kan şekeri seviyelerini düzenlemenin en etkili ve en sağlıklı yolu rafine karbonhidrat ve şekerden kaçınmaktır, ancak elma sirkesinin de faydalı bir etkisi olabilir.
Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmalar sirkenin insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Birkaç insan çalışması, sirkenin tokluk hissini artırabileceğini göstermektedir. Bu, daha az kalori yemeye ve kilo vermeye yol açabilir. Elma sirkesi yemek kaşığı başına sadece yaklaşık üç kalori içerir ki bu çok düşüktür.
Kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Birkaç biyolojik faktör, kalp hastalığı riskiniz ile bağlantılıdır. Araştırmalar, sirkenin bu risk faktörlerinden birkaçını iyileştirebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, çalışmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Bu hayvan çalışmaları, elma sirkesinin kolesterol ve trigliserit seviyelerinin yanı sıra diğer birkaç kalp hastalığı risk faktörünü düşürebileceğini düşündürmektedir.
Elma sirkesi, kuru cilt ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları için yaygın bir çaredir. Cilt doğal olarak hafif asidiktir. Elma sirkesi kullanmak cildin doğal pH'ını yeniden dengelemeye yardımcı olarak koruyucu cilt bariyerini iyileştirebilir. Öte yandan, alkali sabunlar ve temizleyiciler egzamayı tahriş ederek semptomları daha da kötüleştirebilir. Antibakteriyel özellikleri göz önüne alındığında, elma sirkesi teorik olarak egzama ve diğer cilt koşullarıyla bağlantılı cilt enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir. Bazı insanlar yüz yıkamada veya tonerde seyreltilmiş elma sirkesi kullanır. Buradaki fikir, bakterileri öldürebilmesi ve lekeleri önleyebilmesidir.
Şunlara da göz atın;