Elma, bağışıklık sistemini güçlendiren ve en çok tüketilen meyvelerden biridir. A, C ve E vitamini bakımından zengin olan elma, lifli bir yapıya sahiptir. Bu özelliği ile kabızlığı önler. Sinir sistemini koruyan ve kilo vermeye yardımcı olan bu besin, hem sade bir şekilde tüketilir, hem de birçok tarifte kullanılabilir. Elma denildiğinde akla ilk gelen yer Amasya olsa da, üretimin en fazla olduğu şehrimiz Isparta'dır. Elmayı daha uzun süre saklamak isteyenlerin en çok kullandığı yöntem kurutmadır. Elmayı kurutmak için kullanılan 3 temel yöntem vardır. Bunlar; Güneşte kurutma, fırında kurutma ve ipte kurutmadır.
Elma Güneşte Nasıl Kurutulur?
- İlk olarak elmaları güzelce yıkayın ve kurulayın.
- Ardından halka halka ince olacak şekilde kesin.
- İsteğe göre halkaları ortadan ikiye bölebilirsiniz.
- Daha sonra balkona veya direkt güneş ışığı alan bir yere masa koyun ve sofra beziyle örtün.
- Dilimlediğiniz elmaları arada hafif boşluk kalacak şekilde dizin.
- Ortalama 6-7 gün içinde elmalar kuruyacaktır. Ancak her gün ters yüz etmeyi unutmayın. Bu sayede 2 tarafta eşit bir şekilde kurur.
- Elmaları yüksek bir yere koymamızın amacı, karıncaların gelmesini önlemektir. Eğer yere örtü serip kurutacaksanız, elmaların üzerini ince bir tülbent ile örtün.
Fırında Elma Kurusu Nasıl Yapılır?
- Elmaları güzelce yıkayıp kurulayın. Daha sonra kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkartın.
- Elmaları orta incelikte halka şeklinde dilimleyin ve elmaları fırın tepsisine dizin.
- Önceden ısıtılmış 100 dereceli fırında 1-2 saate kadar kontrollü bir şekilde pişirin.
- Elmalar kuruduktan sonra fırın tepsisini çıkartın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra cam kavanoza veya bez torbaya koyarak muhafaza edebilirsiniz.
İpte Elma Nasıl Kurutulur?
- İpte kurutma yöntemi, aslında güneşte kurutma yöntemiyle aynıdır. Ancak elmalar masa yerine ipe dizilir.
- Elmaları yıkayıp kurulayın. Halka şeklinde ince ince dilimleyin.
- İğneye çok ince ve çok kalın olmayacak şekilde ip geçirin.
- Dilimlediğiniz elmaları iğneden geçirerek ipe dizin.
- İpin uçlarını açılmaması için bağlayın. Hazırladığınız ipi, direkt güneş ışığı alan bir yere asın ve 5-6 gün bekletin.
Elma Kurusu Nerede Kullanılır?
Hazırladığınız elma kurusunu sade bir şekilde tüketebilir, üzerine toz tarçın veya bal dökerek tatlandırabilirsiniz. Ayrıca kurutulmuş elmaları bitki çayı, hoşaf, tatlı ve pasta yapımında da kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş Elma Nasıl Saklanır?
Kuruttuğunuz elmaları nemli ortamlardan uzak tutmanız gerekir. Aksi takdirde nem raf ömrünü kısaltacaktır. Elma kurusunu saklamak için temiz cam kavanozlara koyarak kapağını kapatabilir veya bez torbalara koyabilirsiniz.
Elma Kuruturken Kabukları Soyulur Mu?
Elmaların kabuklarını soyup soymamak tamamen sizin tercihinize bağlıdır. Elmalar, kabuklu veya kabuksuz bir şekilde kurutulabilir. Ancak kabuklarını soymadan kurutmak, elmanın daha lifli ve lezzetli olmasını sağlar.
Şunlara da göz atın;
- Elmalı tatlı tarifleri
- Evde domates nasıl kurutulur?
- İncir nasıl kurutulur?
- Kayısı nasıl kurutulur?
- Evde kiraz nasıl kurutulur?