Vitamin ve mineral bakımından zengin olan patlıcan; et, sebze ve kızartma tariflerinin ana malzemesidir. Hem lezzeti, hem de faydaları ile birçok yemeğin içerisinde kullanılır. Düşük kalorili olmasının yanı sıra kansızlığın giderilmesinde de etkili rol oynar. Zengin besin değerleri ile diyet menülerinin vazgeçilmezidir. Aynı zamanda patlıcan kurutularak da kullanılabilir. Farklı kullanım şekilleri ile patlıcan Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir.
Patlıcanın kötü yanı ise bazı durumlarda elde leke bırakmasıdır. Neyse ki kolay yöntemler ile geçen patlıcan lekesi nasıl çıkarılır sizlere anlattık. İşte, patlıcan lekesi nasıl çıkartılır:
Sadece üç malzeme ile hazırlayacağınız karışım elinizde kalan patlıcan lekelerini çıkarmaya yardımcı olur. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz karışım aşağıdaki adımlar ile hazırlanır;
Bir kabın içerisine limon suyu sıkın. İki, üç limonun suyu yeterli olacaktır.
1 yemek kaşığı oksijenli suyu ilave edin.
1 yemek kaşığı nişasta ekleyin.
Homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
Hazırladığınız karışımı ellerinize sürerek ellerinizde ovalayın. Ovaladıktan sonra ellerinizi ılık su altında durulayın. Eğer elinizdeki leke geçmediyse aynı işlemi bir iki kere daha deneyebilirsiniz.
Diğer yöntemden daha az malzeme ile hazırlanan bu yöntemde oldukça etkilidir. Limon kabuğu ve tuz patlıcan karası lekeleri için oldukça etkili bir temizleyicidir. Uygulaması da oldukça kolaydır. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz karışım aşağıdaki adımlar ile hazırlanır;
Ovma sırasında zaten elinize de uygulamış olacaksınız ancak leke hafifleyene kadar ovmaya devam edin. Ardından ellerinizi ılık suda durulayın.
Limon ve tuz ile hazırlayabileceğiniz bir diğer yöntem ise limon suyu ve tuz ile hazırlanır. Tuzun içerisine limon suyu sıktıktan sonra ellerinize uygulayabilirsiniz. Duruladıktan sonra tam olarak çıkmadıysa işlemi tekrar ederek ellerinizdeki lekeden kurtulabilirsiniz.
Doğradığınız ya da soyduğunuz patlıcanları limonlu ve tuzlu su içerisine almalısınız. Limonlu su patlıcanın kararmasını önleyecektir. Aynı zamanda patlıcanı su içerisinde bekletmek kendine has acılığını da azaltacaktır.
Şunlara da göz atın;