Ekşi krema, süt sütünden kremanın laktik asit bakterileri ile fermente edilmesiyle yapılır. Bu zengin, hafif ekşi krema genellikle Meksika mutfağında çok kullanılır. Ekşi krema sağlıklı mı, beslenmeme eklemeli miyim sorularını birçok kişi düşünüyor. Sizler için bu yazıda ekşi kremanın faydalarından, besin değerlerinden, tüketilip tüketilmemesi gerektiğinden bahsettik. İşte, ekşi krema hakkında merak edilenler:
Ekşi krema birçok temel besin içerir, ancak porsiyon boyutları küçük olma eğilimindedir. Bu nedenle, genellikle önemli miktarda herhangi bir besin maddesi sunmaz. 2 yemek kaşığı (30 gram) normal ekşi krema şu besin değerlerini sağlar;
Kalori: 59
Toplam yağ: 5.8 gram
Doymuş yağ: 3 gram
Karbonhidrat: 1.3 gram
Protein: 0.7 gram
Kalsiyum: Günlük Değerin %3'ü
Fosfor: Günlük Değerin %3'ü
Potasyum: Günlük Değerin %1'i
Magnezyum: Günlük Değerin %1'i
A Vitamini: Günlük Değerin %4'ü
B2 Vitamini (riboflavin): Günlük Değerin %4'ü
B12 Vitamini: Günlük Değerin %3'ü
Kolin: Günlük Değerin %1'i
Gördüğünüz gibi, normal ekşi krema, yağ ve kalori bakımından oldukça yüksektir. Yağı azaltılmış ekşi krema benzer bir besin profiline sahiptir ancak daha az kalori ve yaklaşık %38 daha az yağ içerir. Bu arada, yağsız ekşi krema, kremsi bir kıvamı korumak için yağsız süt ve gıda nişastası ve sakız gibi katkı maddeleri ile yapılır. Markaya bağlı olarak biraz daha fazla karbonhidrat içermesine rağmen, yağ eksikliği kalori sayısını normale kıyasla yaklaşık %60 azaltır. Ekşi krema öncelikle bir garnitür olduğundan, genellikle yoğurt veya süt gibi diğer süt ürünleriyle aynı hacimde yenmez. Ayrıca, diğer süt ürünleri, sadece kremayla değil, tüm süt bileşenleriyle üretildiğinden, normal ekşi kremadan önemli ölçüde daha fazla protein, karbonhidrat, vitamin ve mineral sağlarlar.
Birincil besin kaynağı olarak ekşi kremaya güvenmemeniz gerekse de, yine de sağlığınızı çeşitli şekillerde destekleyebilir.
Bazı vitaminler, sindirim sisteminizde en etkili şekilde emilmesi için bir yağ kaynağı gerektirir. Toplu olarak yağda çözünen vitaminler olarak bilinenler, A, D, E ve K vitaminlerini içerir. Bu vitaminlerdeki eksiklikler diyabet, kanser ve bağışıklık bozuklukları gibi hastalıklarla ilişkilidir. Yağda çözünen vitaminler, meyve ve sebzeler gibi çeşitli sağlıklı gıdalarda bulunur, ancak hepsi tek başına yağ sağlamaz. Bu nedenle, onları bir yağ kaynağı ile yemek, vücudunuzun emilimini artırabilir. Normal ekşi krema esas olarak yağdan oluşur.
Probiyotikler, tüketildiğinde gelişmiş sindirim ve bağışıklık fonksiyonu gibi çeşitli sağlık yararları sağlayan canlı mikroplardır. Ekşi krema geleneksel olarak süt kremasının gıda üretiminde en yaygın probiyotiklerden biri olan laktik asit bakterileriyle fermente edilmesiyle yapılır. Bu nedenle, belirli ekşi krema türleri probiyotik faydalar sunabilir. Ancak çoğu ticari ekşi krema, gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için pastörize edilir; bu, herhangi bir canlı bakterinin nihai ürün haline gelmeden önce yok edildiği anlamına gelir. Ayrıca kendi ekşi kremanızı evde fermente etmeyi de deneyebilirsiniz.
Karbonhidratlarda doğal olarak yanlış bir şey olmamasına rağmen, düşük karbonhidratlı diyetler oldukça popülerdir.
Ekşi kremanın dezavantajlarından adil payı olduğunu unutmayın.
Ekşi kremadaki baskın yağ doymuş yağdır. Aslında, normal ekşi kremadaki kalorilerin yaklaşık yarısı doymuş yağdan gelir. Aşırı doymuş yağ alımı, bazı kişilerin daha fazla LDL (kötü) kolesterol üretmesine neden olabilir. Bu seviyeler çok yükselirse, kalp hastalığı riskiniz zamanla artabilir. Ayrıca kanıtlar, doymuş yağları kuruyemiş, tohum, zeytin ve balık gibi gıdalardan alınan doymamış yağlarla değiştirmenin kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini gösteriyor. Amerikan Kalp Derneği, doymuş yağ alımınızı günlük kalorilerinizin %5-6'sı veya 2000 kalorilik diyet uygulayan biri için yaklaşık 11-13 gram ile sınırlandırmanızı önerir. Bu yönergelerde ekşi krema yemek için bolca yer var, ancak alımınızı sınırlamak ve diyetinizdeki yağ kaynaklarını ve türlerini değiştirmek yine de iyi bir fikirdir.
Ekşi krema inek sütünden yapıldığı için her diyette işe yaramaz. İnek sütüne alerjiniz varsa veya sütte bulunan şeker olan laktoza karşı intoleransınız varsa bundan kaçınmalısınız. Ayrıca ekşi krema, vegan veya süt ürünleri içermeyen bir diyet uygulayan herkes için uygun değildir.
Ölçülü olarak yenildiğinde, ekşi kremanın vücut ağırlığınız üzerinde önemli bir etkisi olması pek olası değildir ve hatta kilo kaybını artırabilir. Ancak, aşırı miktarlar tam tersini yapabilir.
Kanıtlar, rutin süt alımının kilo kaybını destekleyebileceğini göstermektedir. Kalorisi kısıtlı bir diyetin parçası olarak günlük 2-4 porsiyon süt ürünüyle ilişkili 27 çalışmanın 2016 yılındaki incelemesi, az süt içeren veya hiç süt içermeyen diyetlerden daha fazla toplam ağırlık ve yağ kaybı yaşanmıştır. Ayrıca, ekşi kremada bulunanlar gibi yağlar, midenin boşalmasını yavaşlatmaya yardımcı olur, bu da yemek zamanlarında kendinizi tok ve daha tok hissetmenize neden olabilir. Bu da daha az kalori tüketmenize neden olabilir.
Ekşi krema veya başka herhangi bir yiyeceği aşırı tüketmenin kilo alımına neden olabileceğini unutmayın. Ekşi krema alışkanlığınız sürekli olarak her gün yaktığınızdan daha fazla kalori almanıza neden oluyorsa, kilo almanız tamamen mümkündür. Ekşi krema kalorisi yoğun bir yiyecek olduğundan, çok fazla yemek kolay olabilir.
Günün sonunda, diyetinize ekşi krema ekleyip eklememek size kalmış. Tamamen sağlıklı olmasına rağmen, çok fazla yemek zararlı olabilir. Orta derecede ekşi krema alımı sizin için fena değil. Bazı durumlarda, sebzeler ve baklagiller gibi daha besleyici gıdaları yemenize bile yardımcı olabilir. Tersine, kendinizi sık sık veya büyük porsiyonlarda ekşi krema yerken bulursanız, hedef kalori alımınızı aşıyor olabilirsiniz. Bu durumda, sizin için en iyi seçim olmayabilir.
Şunlara da göz atın;