İstanbul’un layık görülen şefleri ve restoranlarına Michelin Yıldızlarını alınca hemen şöyle bir tartışma başlamıştı.
“Ege ve Akdeniz’de de pekala Michelin Yıldızını hakeden şefler ve mekanlar var” diye.
O da oldu hatta fazlasıyla…
Fazlasıyla diyorum zira Güney yörelerimiz kendi yıldızlarının yanısıra, İstanbul’un hatta dünyanın Michelin Yıldızlı şeflerine ev sahipliği yapar oldu.
İsmini 1956 da kısa film dalında Oscar’a layık görülen “The Red Balloon”filminden ve hikayesinden alan restoran , Pınar Erdoğan tarafından 2022 yazında Yeniköy’de açılmıştı.
Beklentim hiç yüksek değildi.
Tarihi bir müştimilatın bir restorana dönüştürüldüğü mekana giderken beklentim hiç yüksek değildi.
İsminden olsa gerek kafevari bir yer olacağını düşünmüştüm.
Ailenin üçüncü kuşağı olarak mesleği devralan Ayvalıklı Şef Ulaş Durmaz ile tanıştım.
Henüz 20’li yaşlarındaki bu şefin mutfağından çıkan lezzetleri tadınca kendimden utandım.
Kısa sürede bir Şef Restoranı olan The Red Balloon, Ulaş’ın tarzı Ege ve Akdeniz’in ürünü ön plana çıkıyor.
Kendine özgü yorumu çok başarılı.
Herbir tabağı özenle el yapımı seramiklerle eşleştirerek bir sanat haline getiriyor.
Boşuna bu denli etkilenmemişim.
Zira Ulaş şef dünyada Michelin yıldızına layık görülen en genç şef oldu bu senenin başında.
Bu başarısı onu Ege’ye kadar taşıdı.
Bodrum Yalıkavak’taki sanatı, kalitesi, iyi ve mutluluk veren hizmetiyle öne çıkan Avantgarde Refined Hotel’in plajında bir restoran daha açtı Ulaş şef.
Bodrum’daki yaz mönüsünü tatmaya gittiğimde sizler için Michelin imzalı bir de tarif aldım kendisinden.
Bodrum’a yolu düşenlere Yalıkavak Avantgarde Refined Hotel’deki The Red Balloon’a gitmelerini ve Ulaş şefin lezzetlelerini tatmalarını öneririm.
Kurabiye:
1 kg sepet lor
300 gr un
10 gr karbonat
20 gr irmik
Şerbet:
1 kg su
1 kg şeker
Birkaç damla limon
Bodrum gibi Belek’te Michelin yıldızlı şefleri ağırlıyor bu yaz.
Ela Excellence Resort Belek’te 10 Temmuz tarihinde başlamıştı Michelin şef programı.
Ben 18-20 Temmuz’da gerçekleşen Şef Franckelie Laloum’un mutfağa girdiği akşama konuk oldum.
Michelin yıldızlı 7 şefin sunumlarını gerçekleştireceği etkinlikler, 7-9 Eylül tarihine kadar devam edecek.
25 yılı aşkın mutfak kariyerinde Michelin yıldızlı restoranlarda çalışan Şef Laloum, 2011 yılında Şangay’da yer alan ‘Shanghai’s Jade’ restoranında göreve başlamış.
Laloum’un 2014 yılına kadar çalıştığı restoran, 2013’te “Asya’nın en iyi 50 restoranı” arasında gösterilmiş.
Ardından Tokyo’da yer alan Azure 45 restoranında ‘Executive Şef’ olan Laloum, burada ilk Michelin yıldızını kazanmış.
2019 yılında Hong Kong’ta açtığı Lousie adlı restoranla, altı ay gibi kısa bir sürede ikinci Michelin yıldızını kazanmış.
Şef Franckelie Laloum, Fransız mutfağının Uzakdoğu’daki en iyi temsilcileri arasında gösteriliyor.
Laloum’un ardından Şef Jean Philippe Borro, 1-3 Ağustos, Şef Julien Lefebvre, 8-10 Ağustos, Şef Fabrice Giraud, 15-17 Ağustos, Şef Michel Portos, 30 Ağustos -1 Eylül ve son olarak Şef Gregory Mirer 7-9 Eylül tarihlerinde Ela Excellence Resort Belek misafirleriyle buluşacak.
Antalya tarafında olanlara ya da yolu Antalya’ya düşeceklere bu tadımlara katılmalarını şiddetle tavsiye ederim.