Ebegümeci, ebegümecigiller familyasına ait bir bitki türüdür. Dünyada 1500'ü aşkın türü bulunan bu bitki, mor, pembe, beyaz gibi farklı renklerde yetiştirilebilir. Tarihin eski çağlarında tıbbi amaçlar için de kullanılan bu bitkinin en yaygın kullanımı, ebegümeci çayıdır. Aktarlarda satılan kurutulmuş ebegümeci çay olarak demlenir ve özellikle kış aylarında tüketilir. Evde kendi bitkilerini yetiştirmek isteyenler, renk renk çiçekleri ile ortamı güzelleştiren ebegümeci bitkisinin ekimine başlayabilir.
Ebegümeci Nasıl Yetiştirilir?
- Toprak seçimi: Ebegümeci kolay yetiştirilebilir bitkilerden biridir. Bu yüzden birçok toprak türüne uyum sağlayabilir. Ancak verim alabilmek için organik maddeler bakımından zengin, humuslu bahçe toprağı kullanılması gerekiyor. Bahçe toprağını yapı marketlerden satın alabilirsiniz.
- Ekim: Ebegümeci tohumlarını toprağa ektikten sonra çimlendirme süresini hızlandırmak için, tohumları bir gece önceden ılık suyla ıslatılmış kağıt havlunun arasına yerleştirin. Islak havludaki tohumları bir gece karanlık ortamda bekletin. Ertesi gün saksıyı toprakla doldurun ve tohumları aralıklı olacak şekilde yerleştirin. Üzerine az miktarda toprak atın.
- Sulama: Tohumları toprağa ektikten sonra, ilk can suyunu verin. Daha sonra sulama sıklığını ayarlamak için, toprağın nemliliğini kontrol edebilirsiniz. Bitki toprağına parmağınızı batırıp çıkarın. Eğer parmağınız kuruysa, sulama yapın. Eğer parmağınız nemliyse, sulama işlemini bir gün erteleyebilirsiniz. Yaz aylarında daha fazla, sonbahar ve kış aylarında ise daha az sulama yapın.
- Sıcaklık ve ortam: Ebegümeci bitkisi aydınlık ortamları sever. Ancak doğrudan güneş ışığı almamasına dikkat edin. Şiddetli rüzgar ve yağmurdan korunaklı bir alana yerleştirin. Eğer balkon veya bahçede yetiştirecekseniz, rüzgara karşı korumak için etrafını naylon poşetlerle sarabilirsiniz. Kış aylarında hava sıcaklığı 12-15 dereceden daha fazla düşmemelidir. Böyle durumlarda bitkiyi evinize taşıyabilirsiniz.
Ebegümeci Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Mümkünse aynı gün ve saatlerde sulama yapın.
- Sulamayı aynı miktarda ve aynı sulama kaplarıyla yapmaya dikkat edin.
- Ebegümeci tohumlarını ekmek için kış aylarının sonunu veya ilkbahar aylarının başını bekleyebilirsiniz.
- Bolca verim almak için, toprağı belirli aralıklarla gübreleyin.
- Bitkiniz büyüyünce zeytinyağlı yemekler yapabilirsiniz. Yapraklarını hamur işlerinde kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Ebegümeci tarifleri
- Ebegümecinin faydaları nelerdir?
- Tatlı patates nasıl yetiştirilir?
- Turp nasıl yetiştirilir?
- Ayva nasıl yetiştirilir?