Dünyanın en kapsamlı gastronomi veri tabanlarından biri olan TasteAtlas, bu kez kullanıcı yorumları ve eleştirmenlerin verdiği puanlarla dünyanın en iyi kuzu yemeklerini açıkladı. Dünyadaki en iyi 80 kuzu yemeğinin bulunduğu listede, Türkiye'den 18 yemek bulunuyor. Özellikle listenin ilk 10 sırasına giren 5 Türk yemeği, gastronomi dünyasında önemli bir etki yarattı. İşte, dünyanın en iyi kuzu yemekleri:
Listenin ilk sırasında, Yunan mutfağından paidakia bulunuyor. Kuzu pirzolasının ızgarada pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, genellikle zeytinyağı, limon suyu gibi soslarla marine ediliyor. Hazırlanan kuzu pirzola, patates veya salata eşliğinde servis ediliyor.
Erzurum mutfağının meşhur lezzeti olan cağ kebabı, dünyanın en iyi kuzu yemekleri listesinde 2. sırada yer alıyor. 12 saat boyunca marine edilen kuzu etinin yatay bir şişte pişirilmesiyle hazırlanan bu yemek, dilimlenerek servis ediliyor.
Bakınız; Cağ kebabı
Bursa mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, listenin 3. sırasında yer alıyor. Baharatlarla tatlandırılan et, dikey bir şişte pişirildikten sonra sandviç ekmeği veya lavaş eşliğinde servis ediliyor.
Dünyanın en iyi kuzu yemekleri listesine damgasını vuran bir diğer lezzetimiz ise, Adana kebap. Zırhtan geçirilmiş kuzu et ve kuyruk yağının karışımından oluşan bu yemek, etin baharatlarla harmanlanmasıyla hazırlanıyor. Köfte harcı uzun demir şişlere geçiriliyor ve ızgarada pişirilip lavaş eşliğinde sunuluyor.
Bakınız; Adana kebap
İspanyol mutfağıyla özdeşleşen lechazo, süt kuzusundan elde edilen bir yemektir. Yemeğin hazırlanmasında mutlaka 5-7 kg ağırlığındaki kuzular tercih edilir. Ahşap sobalarda kızartılan yemek, patates eşliğinde servis edilir.
Osmanlı mutfağından miras kalan hünkar beğendi, kuzu güvecin, patlıcan beğendinin üzerine eklenmesiyle servis ediliyor. Patlıcan beğendi sütle açılırken, kıvamına çok dikkat edilmesi gerekiyor.
Bakınız; Hünkar beğendi
Listenin 7. sırasında ise, Bursa'nın spesiyali olan iskender kebap yer alıyor. İnce ince dilimlenen kuzu etinin tırnak pide ve domates sosu ile birlikte sunulmasından oluşan bu yemek, tereyağı sosuyla zenginleştiriliyor. Yemeğin yanına mutlaka yoğurt ekleniyor.
Bakınız; Ev yapımı iskender
Genellikle şenliklerde ve kutlamalarda pişirilen bu yemek, Yunan mutfağında oldukça meşhurdur. Kuzu etinin folyoya sarılması ve fırında pişirilmesiyle hazırlanan kleftiko, patates ile zenginleştiriliyor.
Bakınız; Kleftiko
Bütün bir kuzunun açık ateşte kızartılmasından oluşan bu yemek, İspanyol mutfağıyla özdeşleşmiştir. Kuzu eti, sarımsak, biberiye, kekik gibi çeşitli otlarla marine edildiği için lezzetli bir yemek elde ediliyor. Noel zamanı bu yemek, İspanya'daki restoranların menüsünde kendine yer buluyor.
Dünyanın en iyi kuzu yemekleri listesinde onuncu sırada, Şili mutfağından bir lezzet bulunuyor. Bütün haldeki kuzunun şişte kızartılmasıyla hazırlanan bu yemek, Arjantin mutfağında da çok seviliyor. Kuzu eti, genellikle pebre ile servis ediliyor.
Listenin geri kalanına bakacak olursak;
Şunlara da göz atın;