Dünyanın en geniş veri tabanlı gastronomi rehberi olan Taste Atlas, farklı ülkelerin lezzetlerini, coğrafi işaretli ürünlerini ve mekanlarını inceliyor. Hem kullanıcı, hem de profesyonel eleştirmenlerin verdiği puanlara göre listeler hazırlayan Taste Atlas, bu kez dünyanın en iyi kahvaltılarını açıkladı. Listeye Türk mutfağından 10 farklı kahvaltılık da dahil edildi. İşte, dünyanın en iyi kahvaltıları:
Kıymalı ve peynirli olmak üzere farklı çeşitleri olan bougatsa, dünyanın en iyi kahvaltılığı olarak seçildi. Yunan mutfağından yayılan bu yemeğin adı ise, Osmanlıca'da peynirle doldurulmuş börek anlamına gelen ''pogatsa'' kelimesinden türemiş. Tatlı ve tuzlu dolgularla hazırlanan bougatsa, Yunan böreği olarak da bilinir.
Bakınız; Bougatsa tarifi
Malezya ve Tayland ile özdeşleşen roti canai, un, su, yumurta ve yağ ile hazırlanır. Kızartılmış gözleme olarak da bilinen bu yemek, ghee yağında pişirilir. Bazı ülkelerde muz ile birlikte servis edilir.
Bakınız; Roti canai tarifi
Dünyanın en iyi kahvaltıları listesinde üçüncü sırayı, Meksika mutfağından chilaquiles alıyor. Kızarmış tortilla parçalarının et ve sebzelerle birlikte kırmızı biber sosuna batırılmasıyla hazırlanan bu yemek, aynı zamanda bayat tortillaları değerlendirmenin bir yolu olarak da biliniyor. Yemeğin bölgelere göre farklı varyasyonları da bulunuyor.
İran'ın buğday bazlı mayalı gözlemesi olarak bilinen nan-e barbari, uzun oval bir şekle sahiptir. Tandır fırınlarda pişirilen bu yemek, haşhaş, susam veya çörek otu ile zenginleştirilir.
Peynir, ıspanak, et, yumurta, lahana ve pırasa gibi farklı malzemelerle doldurulan zelnik, Kuzey Makedonya turtasıdır. Pişirmeden önce üzerine sıvı yağ ve tereyağı sürülen zelnik, sıcak olarak tüketilir ve yoğurtla birlikte servis edilir.
Gözlemenin üzerine kalın krema ve yumurta eklenmesiyle hazırlanan lepinja, Sırbistan mutfağından dünyaya yayılmıştır. Kısa sürede pişirilen yemek, et suyu ile ıslatılır.
Dünyanın en iyi kahvaltıları listesinde 7. sırada Fransız mutfağının vazgeçilmezi kruvasan yer alıyor. Hilal şekli verilen hamur, tereyağı ile zenginleştiriliyor. Dünyanın en popüler kahvaltılıklarından biri olan kruvasan, geleneksel olarak reçel veya çikolata ile sunulur.
Çin'de sabahın erken saatlerinde satışa sunulan jianbing, bir sokak yemeği olarak nitelendirilir. Maş fasulyesi unu, siyah fasulye unu veya buğday unundan yapılan krep, genellikle yumurta, biber sosu, fasulye ezmesi ve kuru üzüm sosu ile tatlandırılır.
Peynirli ekmek olarak tercüme edilen bu yemek, Brezilya mutfağıyla özdeşleşmiştir. Nişastalı toplara peynir ve süt eklenmeye başlamasıyla birlikte üretilen yemek, küçük porsiyonlar halinde sunuluyor.
Dünyanın en iyi kahvaltıları listesinde 10. sırada katmer yer alıyor. Taste Atlas'a göre katmer, ''çoğu yöre insanının güne kahvaltıyla başladığı bir mekandır; hatta Gaziantep'te sabahın erken saatlerinden öğlene kadar kahvaltıda katmer servisi yapan fırınlar ve kafeler bulunmaktadır. '' sözleriyle tanıtılıyor.
Listenin 11. sırasında ise, yine Türk mutfağından mercimek çorbası bulunuyor. Sabah doyurucu bir kahvaltı yapmak isteyenlerin tercihi olan mercimek çorbası, kırmızı mercimeğin pişirilmesiyle hazırlanıyor. Özellikle lokantalarda oldukça popüler bir başlangıç yemeği olarak sunuluyor.
Listenin devamına bakacak olursak Türk mutfağından;
Şunlara da göz atın;