Domateslerin sap ve yaprak kısımları bulunur. Domatesi yemek için sapını çıkardığınızda ya da tepesindeki küçük yeşil yaprak yığınını kopardığınızda ortaya çıkan inanılmaz kokuyu hiç fark ettiniz mi? Oldukça hoş kokulu ama aynı zamanda önemli bir soruyu da gündeme getiriyor: Domatesin sapları ve yaprakları pişirilip tüketilmek güvenli midir? Burada doğrudan bir evet veya hayır cevabı yok, bunun yerine gıda hassasiyetinize bağlı olarak değişir.
Sapları ve yaprakları solanin ve tomatin gibi maddeler içerse de, bunlar büyük miktarlarda yenildiğinde zararlı olabilir, özellikle de itüzümü hassasiyeti olan insanlar için (dolmalık biber, patlıcan ve patates gibi) dikkat edilmelidir.
Yapraklar ve saplar, sosunuzda kullanmanız gereken domatesin lezzetli kısmıdır ve birçok kişi, ev yapımı kırmızı soslarına domates yapraklarını ekler. Ayrıca yapraklarını ve saplarını çorbalarınızı, güveçlerinizi ve hatta marinatlarınızı tatlandırmak için hoş bir bitki olarak kullanabilirsiniz. Lifli yapıları onları sert ve çiğnenebilir hale getirir ve çiğ olarak yenmesini sağlar ve tadı güzel değildir; ancak pişirildiğinde o sarhoş edici aromayı yaratan yağları serbest bırakırlar ve tariflerinizin lezzetli olmasını sağlarlar.
Domates saplarını veya yapraklarını pişirmeden önce mutlaka yıkayın. Sos yapıyorsanız diğer malzemelerle birlikte ekleyip kaynamaya bırakabilirsiniz. Sonuç, aromayı yansıtan yoğun bir ot tadıyla hoş kokulu olacaktır; servis yapmadan önce saplarını çıkardığınızdan emin olun. Eğer kırmızı sosunuzda seviyorsanız pestoya birkaç yaprak ekleyebilirsiniz. Doğradıktan sonra çiğnenebilirlik kaybolur. Gerçekten maceracıysanız, domates yapraklarını parçalayın veya öğütün ve gerçek bir lezzet artışı için taze makarnaya veya pizza hamuruna ekleyin.
Şunlara da göz atın;