Ham maddesi demir olan döküm tencereler, hiçbir kimyasal ürün içermediği için en sağlıklı pişirme gereçlerinden biridir. Diğer tencerelere göre daha sağlıklı olan bu tencereler, doğru kullanıldığı takdirde uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Isıyı uzun süre muhafaza eden ve eşit dağıtan döküm tencereler, daha az yağ kullanmanızı sağlar. Kolay kolay çizilmezler ve doğru bir şekilde temizlendiğinde dayanıklılık süresi uzun sürer. İşte, döküm tencere kullanırken bilmeniz gereken 7 püf noktası:
İlk kez döküm tencere alacaksanız, tencerenin kaplamalı olup olmadığına dikkat edin. Kaplamasız dökümler, kaplamalı olanlara göre daha zor kullanılır. Tencereyi ilk kullanımdan önce deterjan ve bulaşık süngeri yardımıyla temizleyin ve tamamen kurulayın. İçini zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Yağladığınız tencereyi fırına ters bir şekilde yerleştirin ve 180 derecede 1 saat bekletin. Ardından fırının içinde 2 saat soğumaya bırakın. Bu işlemi ilk kullanımdan önce yaparsanız, dayanıklılığını artırmış olursunuz.
Eğer fırınlama yöntemiyle dayanıklılığını artırdıysanız, asitli gıdaları pişirebilirsiniz. Ancak bazı durumlarda asitli gıdalar, tencerenin yüzeyine zarar verebilir. Bu yüzden asitli gıdaları döküm tencerede çok pişirmemeye dikkat edin.
Bazı döküm tencereler, emaye ile kaplıdır. Bu tencereleri ilk kullanımdan önce ılık su ve deterjanla yıkayın. Ardından havlu ile kurulayın. Daha sonra sıvıyağ ile hafifçe yağlayın ve ocakta 15 dakika boş bir şekilde ısıtın. Ardından fazla yağını alın ve tencereyi soğumaya bırakın. Bu yöntem sadece ilk kullanımdan önce uygulanmalıdır.
Döküm tencereler, bulaşık makinesinde yıkanmaya uygun değildir. Ayrıca kimyasal ürünlerle temizlemek de önerilmez. Yemekten sonra döküm tencerede biriken yağları temizlemek için, tuzdan yardım alabilirsiniz. Bunun için kağıt havlu yardımıyla ilk kalıntıları temizleyin. Ardından tencere tuz dökün ve ovalayın. Ardından sabunlu sünger ile tencereyi yıkayın ve kurumaya bırakın.
Temizlik alanında yaygın olarak kullanılan sirke, döküm tencere temizliğinde de tercih edilir. Yemek artıkları ve yağları bez yardımıyla alın. Tencereye sirke ilave edin ve bir gece bekletin. Ertesi gün süngerin yumuşak tarafıyla ılık suda temizleyerek durulayabilirsiniz.
Döküm tencere, lezzetli yemekler yapmanızı sağlar. Ancak asit oranı yüksek olan besinler, domates bazlı soslar, balıklar, yapışma ihtimali yüksek olan besinler ve tatlılar, döküm tencere için uygun değildir. Bu tür besinleri başka tencerelerinizde pişirerek döküm tencerenizin kullanım süresini uzatabilirsiniz.
Döküm tencereler, uzun süre ısıyı tutar, fırında tepsi olarak kullanılabilir, kolay çizilmez ve buzdolabına konulabilir. Ancak tencerenin yapısını bozacak araç gereçlerden uzak durmak gerekir. Sivri uçlu çatal, bıçak gibi metal gereçlerden, kimyasal içeren temizlik malzemelerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.
Şunlara da göz atın;