Türk mutfağının vazgeçilmez bir lezzeti olan turşu, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Turşu, sebzelerin salamura yöntemiyle korunması ile elde edilir ve öncelikle kurubaklagil yemekleri olmak üzere birçok ana yemekle birlikte tüketilir.
Diyet sürecine eklenen turşu, düşük kalorisi ile kilo verme sürecinde risk teşkil etmez. Ancak yüksek tuz yani sodyum içeriği nedeniyle yedikten sonra vücutta su tutulmasına yol açar. Bu da tartıdaki sayıları etkileyebilir. Bu nedenle de diyet yapan kişilerin turşu tüketiminde aşırıya kaçmamalı gereklidir.
Turşunun yüksek miktarda asit içeriği nedeniyle aşırı tüketilmesi, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle hipertansiyonu olanlar, kalp hastaları ve böbrek hastalarının dikkatli tüketmesi gerekmektedir. Ayrıca, turşunun içerisinde bulunan faydalı bakterilerinin miktarı, turşunun nasıl hazırlandığına ve saklandığına bağlı olarak değişebilir. Önemli olan, sağlıklı ve kaliteli turşuları tercih etmektir.
Birçok turşu çeşidi yüksek miktarda baharat ve tuz ile içerir. Özellikle de paketlenmiş turşular, uzun raf ömrü sağlamak için bol miktarda tuz, sirke ve koruyucu maddeler ile yapılır. Bu da vücut sağlık için tehlikeli olabilir. Buna ek olarak bazı turşular şeker yüksek şeker içermektedir. Bu da diyabet hastalığı bulunan kişiler için zararlı olabilmektedir.
Bununla birlikte turşunun faydalarını da göz ardı etmemeliyiz. Turşu, içeriğinde bol miktarda probiyotik bakteri içerir. Bu bakteriler, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsak sağlığını korur ve vücutta bulunan zararlı bakterilerle savaşır.
Yazar:
Fitoterapi Uzmanı & Diyetisyen Elif Keloğlu Küçükaslan
instagram.com/fitodyt.elifkeloglu
Şunlara da göz atın;