Hazır ve hızlı ulaşılabilir yiyeceklerden simit, diyette porsiyon kontrolü ile tüketilebilir. ¼ (çeyrek) simit 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir, 70 kaloridir. Simidin boyutu ve susam oranı kalorisini değiştirebilmektedir. Dolayısıyla 1 tam simidin kalorisi ortalama 280 ila 430 kalori arasında oynayabilmektedir. Tercihen haftada 1-2 kez, 2 dilim ekmek hakkı yerine yarım simit olarak kahvaltı veya ara öğünde yenebilir. Simidi yerken susamdan alacağınız yağı da düşünerek aynı öğünde yağ grubundan besinlerin kısıtlamasına gitmeniz önemlidir.
Proteinler karbonhidratların sindirimini yavaşlatmaya yardımcı olur, düzensiz enerji iniş çıkışlarını önler, dolayısıyla simidin yanına peynir/yumurta veya ayran/yoğurt gibi protein kaynaklarını eklemeyi unutmayın. İlaveten mevsim yeşilliklerini öğüne ekstra lif katmak açısından da alabilirsiniz.
Beyaz undan yapılan simidin fazla tüketimi ise basit/işlenmiş karbonhidrat içerdiğinden hızla sindirilip, kan şekerinde sağlıksız iniş çıkışlara ve sürekli yorgunluğa neden olabilir. Beyaz un; kepek, lif ve besin öğelerinden ayrılmış işlenmiş bir üründür. Her gün her gün yenmesi, iştah hormonlarını etkileyerek aşırı yemenize, kilo almanıza, trigliserid seviyelerinin yükselmesine ve giderek insülin direnci ile Tip 2 diyabet oluşum riskine sebebiyet verebilir. Şekerli/hamur işi yiyecekleri kesmek, daha ince bir bel çevresi yanı sıra daha düşük diyabet riski anlamına gelmektedir. İlaveten, çok fazla basit karbonhidrat tüketimi damarlarda iltihaplanmaya neden olup atardamarlarda daralmayla sonuçlanabilir. İşlenmiş karbonhidratlar ve şekeri yüksek diyetler, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, obezite, hiperaktivite ve duygu durum bozuklukları ile ilişkilidir.
Beyaz unun getireceği olumsuzlukları azaltmak ve bir nebze suçluluk duymadan simit yemek isterseniz tam tahıllı veya siyez unlu olanlara yönelebilirsiniz.
Yazar:
Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım
instagram.com/diyetten_fazlasi
Şunlara da göz atın;