Daha önce sizlerle Türk mutfağına farklı lezzetler katan Gaziantep, Kahramanmaraş ve Sivas gibi yöresel mutfaklara konuk olmuştuk. Bu kez rotamızı daha Doğu'ya, tarihi kalıntılarıyla farklı kültürlere ev sahipliği yapmış Diyarbakır'a çeviriyoruz. Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Diyarbakır'da, mutfak kültürü olarak etli ve sulu yemekler ön plana çıkar. Tatlılarda ise doğal malzemeler tercih edilir. Peki, Diyarbakır mutfağının hangi yemekleri meşhur? İşte, Diyarbakır mutfağından 16 yöresel tarif:
Aslında Adıyaman ile özdeşleşen bu çorba, Diyarbakır'da da sık sık tüketilir. Ana malzemeleri yoğurt ve bulgurdur. Yalnızca 7 malzemeden oluşur.
Et suyu, kereviz, lahana ve buğday ile hazırlanan bu çorba, hem Diyarbakır, hem de Kars'ta soğuk kış günlerinde tercih edilir.
Diyarbakır mutfağı denildiğinde, ilk akla gelen lezzet ciğer şiştir. Dana ciğer ve kuyruk yağının metal şişlere takılmasıyla pişirilen bu yemek, lavaşla birlikte servis edilir.
Koyun eti, patlıcan ve domates ile hazırlanan meftune yemeği, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Kalabalık sofralar için idealdir.
Nar ekşisi, köfte ve nohut ile hazırlanan bu yemek, nar taneleri ile birlikte sunulabilir. Ekşiliği ile Diyarbakır'ın gözde tariflerinden biridir.
Aslında Antep mutfağıyla özdeşleşen bu kebap, Doğu'nun hemen her yöresinde afiyetle yenir. Yapımında kuzu ciğeri kullanılır. Maydanoz salatası ile birlikte sunulur.
Patlıcan, domates ve biber ile hazırlanan tırşik yemeği, türlü ile benzerlikler gösterir. Sebzelerin bol olduğu bu yemeğe, isteğe göre et eklenebilir.
Diyarbakır'da yiyebileceğiniz yemekler arasında, kaburga dolması da vardır. İç harcı kıymalı pilav ile doldurulur. Bütün bir halde servis edilir.
Pirinç pilavının, kıyma ve badem ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan bu pilav, düğün sofralarının vazgeçilmezidir. Sevdiğiniz malzemelerle lezzetini artırabilirsiniz.
Patlıcan ve köftelerin tepsiye dizilmesiyle hazırlanan bu yemek, salçalı su eklenerek fırında pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Bal kabağı ve kıyma ile hazırlanan borani, yoğurt eşliğinde sunulur. Üzeri maydanoz ile zenginleştirilir. Ortalama 30 dakika içinde hazırlanır.
İnce bulgur ve kıyma ile hazırlanan içli köfte, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da sık sık tüketilir. Bulgurlu harç uzun süre yoğrulduktan sonra kıymayla doldurulur ve tencerede kaynatılır.
Kuşbaşı et ve salatalık ile hazırlanan salatalık meftunesi, Sahrap Soysal'ın eşsiz sunumuyla evlerinize konuk edebileceğiniz tariflerden biridir.
Kabakların kıymalı harçla doldurulup, maydanozla bağlanmasıyla hazırlanan bu yemek, şık sunumu ve lezzetiyle her zaman denemek isteyeceğiniz lezzetlerden biridir.
Karpuz cenneti olarak bilinen Diyarbakır'da, karpuzun kabukları çöpe atılmaz. Onun yerine kahvaltıda tüketebileceğiniz nefis mi nefis reçellere dönüştürülür.
Hurma ve yumurta ile hazırlanan bu yemek, aslında Diyarbakır'da sahur yemeği olarak bilinir. Yalnızca 6 malzemeden oluşur ve kısa sürede sofralardaki baş köşeyi alır.
Şunlara da göz atın;