Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Soğuk veya sıcak yiyecekler yediğinizde dişlerinizde bir sızlama oluyor mu? Cevap evetse, diş hassasiyetiniz var demektir. Peki, diş hassasiyeti neden olur? İşte, diş hassasiyetinin nedenleri ve çözüm önerileri:
Diş Hassasiyeti Neden Olur?
02 Mayıs 2024, 13:28

Sıcak veya soğuktan kaynaklanan diş hassasiyeti genellikle dişin dış kısmında bulunan koruyucu tabakanın aşınmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca diş eti çekilmesi de, hassasiyetin bir nedeni olabilir. Bazı ev ilaçları hassas dişlerin neden olduğu rahatsızlığı azaltabilirken, altta yatan nedeni ortaya çıkarmak, tedavi etmenize ve umarız bu sorunun tekrarlanmasını önlemenize yardımcı olabilir.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş hassasiyeti küçük bir diş rahatsızlığı olarak veya daha ciddi bir sorunun acı verici bir işareti olarak ortaya çıkabilir. Genellikle dişlerinizden diş etlerinize kadar uzanan ve başınıza yayılabilen keskin veya vurucu bir ağrı gibi hissedilir. Bu nedenle bazı insanlar soğuk yiyecekler yerken "beyin donması" yaşadıklarını söylüyorlar. Mine, diş etlerinin üzerindeki kısımlarını kaplar. Mine kaybı, dişin hassas dentin tabakasını, yani minenin altındaki ısı ve soğuğun sinirleri uyarmasını sağlayan tabakayı açığa çıkarabilir. Ayrıca kökü kaplayan tabaka olan sement açığa çıkabilir ve diş eti çekilmesi nedeniyle hassasiyete neden olabilir. Dişteki koruyucu tabakanın aşınmasının nedenleri ise şunlardır;

diş hassasiyeti

  1. Dişteki boşluklar
  2. Diş çürükleri
  3. Diş taşlama
  4. Diş eti hastalıkları
  5. Diş etlerinin çekilmesi
  6. Sert diş bakım ürünleri
  7. Dolgular ve kaplamalar
  8. Asitli gıdalar
  9. Tütün ürünleri kullanımı
  10. Diş enfeksiyonu
  11. Güçlü ve sert fırçalama
  12. Ağız bakımının eksik ve yanlış yapılması

gargara yapmak

Diş Hassasiyetine Ne İyi Gelir?

Evde tedaviler diş hassasiyetinden kaynaklanan bazı rahatsızlıkların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Ancak diş hassasiyetini kalıcı olarak gidermek için bir diş hekimine başvurmanız gerekir. Bir diş hekimi, hassasiyete neden olan altta yatan diş sorununu ele alacak bir tedavi planının belirlenmesine yardımcı olabilir.

  1. Tuzlu suyla gargara
  2. Ballı ılık suyla gargara
  3. Dişleri zerdeçal ile ovmak
  4. Yeşil çay gargarası

Yukarıdaki yöntemler, diş hassasiyetini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ancak hiçbiri tedavi niteliği taşımaz. Bu yüzden diş hassasiyeti için en kısa zamanda diş hekimine başvurmanız, herhangi bir sorununuz olmasa bile 6 ayda bir diş kontrolüne gitmeniz gerekir.

Şunlara da göz atın;

  1. Evde gargara nasıl yapılır?
  2. Diş ağrısına ne iyi gelir?
  3. Diş etlerini sağlıklı tutmanın yolları
  4. Diş lekelerine yol açan besinler
  5. Çocuklarda diş çürümesi neden olur?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo