Dolma, ülkemiz başta olmak üzere Kafkasya, Akdeniz, Ege, Orta Doğu ve Orta Asya mutfağında yeri olan bir yemek çeşididir. Sebzelerin içinin oyulup farklı malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan dolmanın, balık ve et ürünlerinden yapılan çeşitleri de mevcuttur. Türk mutfağında dolma denildiğinde ilk akla gelen zeytinyağlı biber dolması olsa da, hemen hemen birçok malzemeden farklı dolma çeşitleri hazırlamak mümkün. İşte, mutlaka denemeniz gereken 15 farklı dolma tarifi:
Mantarların kıymalı harç ile doldurulmasıyla hazırlanan mantar dolması, hem ana yemek, hem de atıştırmalık olarak sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirebilirsiniz.
Orta boy lahananın iç kısmının oyulup kıyma, pirinç, kuş üzümü gibi farklı malzemelerle doldurulmasıyla hazırlanan bu dolma, tencerede pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Gaziantep, Adana, Batman ve Diyarbakır mutfağıyla özdeşleşen mumbar dolması, temizlenmiş mumbarların pirinç ve bulgur ile doldurulmasıyla hazırlanır.
Ege mutfağının sevilen lezzetlerinden biri olan kabak çiçeği dolması, yalnızca ülkemizde değil, Kıbrıs ve Yunan mutfağında da sık sık tüketilen tariflerden biridir.
Özellikle yılbaşı sofralarında tercih edilen tavuk dolması, kestaneli iç pilavla hazırlanır. Kalabalık sofralar için idealdir. Dışı marine edilen tavuk, çıtır çıtır lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakır.
Mantar, jambon ve biberle hazırlanan bu dolmanın yapımında, genellikle orta ve büyük boy patatesler tercih edilir. Fırında pişirilen patateslerin üzerine kaşar veya mozzarella peyniri serpiştirilebilir.
Badem, pirinç gibi farklı malzemelerle hazırlanan bıldırcın dolması, mutlaka denemeniz gereken tariflerden biridir. İkiye bölünerek servis edilebilir.
Kuşbaşı et, fıstık ve kuş üzümü ile hazırlanan bal kabağı dolmasının yapımında, kişi sayısına göre orta boy dolmalar tercih edilir. Ancak küçük porsiyonlar hazırlamak istiyorsanız, mevsimlik en küçük kabakları kullanabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarında tüketilen bamya dolması, Adana'nın çok sevilen lezzetlerinden biridir. Dolma yapımında, iri boyutlardaki bamyalar tercih edilmelidir.
Alabalıkların tavuk ciğeri ve jambon ile doldurulmasıyla hazırlanan bu yemek, farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir.
Kuskus ve şehriyeli harç ile hazırlanan bu yemekte, sakız enginarı kullanılır. Zeytinyağlı olarak sunulan enginar dolması, limon dilimleri eşliğinde servis edilir.
Arpa şehriye, kıyma, beyaz peynir ve ıspanaklı harçtan oluşan domates dolması, domateslerin içinin boşaltılmasıyla birlikte hazırlanır.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan kavun dolması, özellikle yaz aylarında tercih edilir. İç harcında kıymalı soğan kullanılır. Dilimlenerek servis edilir.
Biber dolmasına benzer şekilde hazırlanan incir dolmasında, kuru incir kullanılır. Ilık veya soğuk bir şekilde servis edilir.
Kuzu gerdan eti ile hazırlanan bu yemek, pilavlı harç ile doldurulur. Üzeri farklı baharatlarla lezzetlendirildikten sonra, fırında kızarana kadar pişirilir ve servis edilir.
Şunlara da göz atın;