Chia tohumu, Meksika'ya özgü yenilebilir tohumlardır. Omega 3, karbonhidrat, protein ve vitamin bakımından zengin olan bu tohumlar, özellikle son yıllarda oldukça popüler bir hale gelmiştir. Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan chia tohumu, antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Chia tohumu küçüktür ve diyete eklemek son derece kolaydır. Ancak sınırlama yapmadığınız takdirde, bu küçük tohumlardan çok fazla yiyebilirsiniz. Lif içeriği yüksek olan chia tohumunu çok fazla tüketmek, sağlık açısından bazı sorunlara yol açabilir.
2 yemek kaşığı chia tohumu, ortalama 10 gram lif içerir. Lif, bağırsak sağlığını düzenleme konusunda önemli bir besin olsa da, aşırı tüketimi gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Chia tohumu, bazı kişilerde mide ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Özellikle yeterince su içmiyorsanız, belirtiler giderek kötüleşir.
Chia tohumu, su kütlesini 12 kata kadar emebilir ve jel benzeri bir maddeye dönüşebilir. Chia tohumu, suyu emerek kalınlaştığı için boğulma tehlikelerine yol açabilir. Chia tohumlarını doğrudan sade bir şekilde tüketmek hem boğulmaya, hem de boğazda rahatsız edici bir hisse dönüşebilir. Bunu önlemek için smoothie, yulaf gibi besinlere chia tohumu eklemeyi düşünebilirsiniz.
Chia tohumu, özellikle tansiyon ilaçları ile etkileşime girerek kan basıncının daha fazla düşmesine yol açabilir. Ayrıca kanamayı ve kanın pıhtılaşmasını da etkileyebilir. Eğer tansiyon, diyabet veya kan pıhtılaşma bozukluğunuz varsa veya düzenli olarak ilaç kullanıyorsanız, chia tohumu tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Chia tohumları, ölçülü bir şekilde tüketildiğinde sağlıklı kabul edilir. Ancak her besinde olduğu gibi, chia tohumunun fazla tüketilmesi de ciddi yan etkilere ve bazı hastalıklara neden olabilir.
Şunlara da göz atın;