Çilek, yazın vazgeçilmez tatlarından biridir. Taze yenebilir ve tatlılarda kullanılabilirler. Çileklerinizi mümkün olduğunca uzun süre saklamak için buzdolabında serin ve kuru tutun, sadece yemeyi düşündüğünüzde yıkayın ve kabuklarını soyun. En sevdiğiniz smoothie, krep, waffle ve hatta salataya çilek ekleyin. Veya bunları çilekli kurabiye veya çikolataya batırılmış çilek gibi klasik bir tatlı yapmak için kullanın. İşte, çilek nasıl hazırlanır ve kullanılır:
1.Adım: Çilek Yıkanır
- Parlak, taze görünen meyveleri seçin. Buruşmuş, kurumuş veya küflü meyvelerden kaçının. Islak çileklerden de kaçının, çünkü bu onların asallarını geçtikleri anlamına gelir. İyi bir çilek sert ve parlaktır.
- Çilekleri yemeyi planladığınız zaman anlık olarak yıkayın.
- Çilekler süngerimsi bir dokuya sahiplerdir bu sebeple yemeden önce yıkanırsa suyu çeker ve sonrasında hızlı bir şekilde kurur.
- Çileklerinizi kullanmadan hemen önce yıkamaya özen gösterin.
- Çilekleri yemeye hazır olduğunuzda akan suyun altında durulayın.
- Çilek nasıl temizlenir daha detaylı bilgi istiyorsanız yazımıza göz atabilirsiniz.
2.Adım: Çilek Saklanır
- Gün içinde yemeyi planlıyorsanız, çilekleri tezgahta bırakın. Taze çilekler oda sıcaklığında yaklaşık 24 saat dayanır. Çilekleri yemeden hemen önce yıkayın ve kabuklarını soyun.
- Yaklaşık 24 saat sonra çilekler oda sıcaklığında küflenir.
- Çilekleri buzdolabında bir haftaya kadar saklanabilir. Çilekleri bütün ve yıkanmamış olarak 7 güne kadar buzdolabında saklayın. Kullanmaya hazır olduğunuzda çilekleri hazırlayın.
- Bazı çilekler buzdolabında biraz daha kısa veya daha uzun süre dayanır. Kullanmadan önce çileklerde küf olup olmadığını kontrol edin.
- Çilekleri dondurarak ya da püre halinde de saklayabilirsiniz.
- Çilek nasıl saklanır daha detaylı bilgi almak isterseniz yazımıza göz atabilirsiniz.
3. Adım: Çilek ile Hazılanabilecek Tarifler
Çilekler bir çok farklı yemek ya da tatlı içerisinde kullanılabilir. Örnek vermek gerekirse;
- Dondurulmuş çileklerle nefis smoothiler hazırlayabilirsiniz.
- Basit bir şekilde çilekleri çikolataya batırarak yiyebilirsiniz.
- Çilekleri keklerin içerisine ekleyebilirsiniz.
- Çilekleri dilimleyerek salatalarınızın içerisine ekleyebilirsiniz.
- Çilekler ile puding ya da krema yapabilirsiniz.
- Buzların içerisine ekleyerek dondurabilirsiniz. Ardından içeceklerinize lezzet katabilirsiniz.
- Çilek reçeli ya da marmeladı hazırlayabilirsiniz.
- Çilek kompostosu ya da çilek suyu hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;
- Çilek nasıl saklanır?
- Çilekli tarifler
- Çilek nasıl temizlenir?
- Çilek yetiştiriciliği