Mutfaklarda en çok kullanılan eşyaların başında, çelik tencere ve tavalar gelir. Bu eşyalar çabuk yanar, kireç ve is tutar. Ayrıca zaman içinde parlaklıklarını kaybeder eski bir görünüme kavuşur. Çelik tencerelerin bakımı doğru bir şekilde yapılmazsa, bu tencerelerde pişirilen yemeklerden yeterli oranda verim alınamaz. Tam da bu yüzden, evde çelik tencere parlatma yöntemlerini sizler için yazımızda derledik.
Bir çay bardağı elma sirkesi ile bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye alarak 15 dakika bekletin. Ardından içindeki karışımı dökmeden bulaşık süngeri ile ovalayın. Dış kısmını da ovalamayı ihmal etmeyin. Daha sonra bol su ile durulayın.
Tencerenin, tavanın veya çaydanlığın içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu koyun. Üzerine su ekleyerek ocakta kaynatın. Karışım oda sıcaklığına geldiğinde mutfak süngeri ile tencerenin için ovalayın ve bol su ile durulayın.
Bir çay kaşığı sirkeyi, bir tatlı kaşığı karbonatla karıştırın. Bu karışımı çelik tencereye ekleyin. Üzerine az miktarda su ilave ederek kısık ateşte kaynatın. Ardından tenceredeki suyu dökün ve bol suyla tencerenizi durulayın.
Elma kabuklarını geniş bir tencereye alın. Üzerine su ekleyin. Karışımın içerisine daha küçük boyuttaki çelik tencerenizi yerleştirin. İçindeki suyla birlikte 10 dakika kaynatın. Daha sonra içindeki tencereyi çıkartarak ılık suyla durulayın.
Karbonatı, az miktarda su ile karıştırarak macun kıvamına getirin. Bu karışımı yumuşak bir bez yardımıyla tencerenin içine ve dışına sürün. 10 dakika beklettikten sonra tencerenizi bol suyla yıkayın. Ancak karbonatın tencereyi çizmemesine dikkat edin.
Not: Çelik tencere ve tavaları yıkadıktan sonra, üzerinde su lekesi kalmaması için güzelce durulayın.
Şunlara da göz atın;