Çanakkale'nin Yöresel Yemekleri: Çanakkale Mutfağından 16 Meşhur Yemek

Çanakkale'nin yöresel yemekleri nelerdir? Çanakkale yemekleri nasıl yapılır? Çanakkale mutfağından birbirinden lezzetli ve kolay 16 yöresel tarif:
Çanakkale'nin Yöresel Yemekleri: Çanakkale Mutfağından 16 Meşhur Yemek
24 Nisan 2024, 21:16

Çanakkale denildiğinde ilk akla gelen tarihi yapısı, kültürü, boğazı ve köklü geçmişi olsa da, yemekleri de aynı derecede önemlidir. Bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege'de kalan Çanakkale, sebze tüketimi bakımından oldukça zengin. Pazı dolmasıyla, iskorpit çorbasıyla, melki yemeğiyle, peynir helvası tatlısıyla ağzınızı sulandıracak bir liste hazırladık. Çanakkale'nin en meşhur yemeklerinden oluşan listemizde damak zevkinize hitap eden nefis tatlar bulabilirsiniz. 'Çanakkale'nin şu yemeği de çok meşhur, bunu da listeye ekleyelim' dediğiniz yemekleri yorumlar kısmında bize iletebilir veya kendi tariflerinizi gönderebilirsiniz. Çanakkale'nin yöresel yemekleri nelerdir? diye merak edenler için birbirinden lezzetli, kolay ve nefis 16 yemek:

  1. İskorpit Çorbası

iskorpit çorbası

Deniz ürünlerini, mutfakta sık sık kullanan Çanakkale, iskorpit balığı ile yapılan çorba ile özdeşleştirilir. İskorpitin yanı sıra havuç, domates gibi sebzeler de kullanılır. Özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir.

Tarif için; İskorpit çorbası

  1. Ispanak Çorbası

ıspanak çorbası

Daha önce bahsettiğimiz gibi Çanakkale mutfağında, sebzelere çok sık yer verilir. Bu sebzelerin başında da ıspanak gelmektedir. Soğan, sarımsak, sirke ve ıspanak ile hazırlanan bu çorba, şifa niyetine içilir.

Tarif için; Ispanak çorbası

  1. Melki

melki

Görünümü ile dikkatleri çeken bu yemeğin ana malzemesi mantardır. Melki mantarının kavrulması veya kızartılmasıyla hazırlanır. Az malzemesiyle kolayca hazırlanan yemeklerin başında gelir.

Tarif için; Melki yemeği

  1. Tumbi

tumbi

Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden biri de tumbidir. İnce bulgur, patlıcan, maydanoz gibi malzemelerle hazırlanan tumbi, önce tencerede kavrulur, ardından fırına verilir.

Tarif için; Tumbi

  1. Çırpma

çırpma

Ispanağın başrolde olduğu yemeklerden biri de çırpmadır. İsteğe göre kabakla hazırlanan çeşitleri de mevcuttur. Ispanak, soğan, un ve su ile hazırlanan çırpma, atıştırmalık olarak da sunulur.

Tarif için; Çırpma

  1. Metez

metez

Çanakkale yöresi ile özdeşleşen metez, bir mantı çeşididir. Bazı yörelerde peynir veya patatesle hazırlansa da, Çanakkale mutfağında kıyma ile yapılmaktadır. Yoğurt ve salçalı sos eşliğinde servis edilir.

Tarif için; Metez

  1. Patlıcan Kapama

pilavlı patlıcan kapama

Patlıcan kapama hemen hemen her yörede farklı çeşitlerle sunulsa da, Çanakkale mutfağında yapılan kapamanın lezzeti bir başkadır. Közlenmiş domates, biber ve maydanozla birlikte servis edilir.

Tarif için; Pilavlı patlıcan kapama

  1. Börülce Köftesi

börülce köftesi

Ege mutfağında tüketilen sebzelerden biri de börülcedir. Çanakkale'nin farklı yöresel lezzetlerinden biri olan börülce köftesi, domates, soğan, un ve baharatlarla zenginleştirilir.

Tarif için; Kuru börülce köftesi

  1. Lüfer Pilavı

lüfer pilavı

Daha önce dediğimiz gibi Çanakkale, deniz ürünleri bakımından zengin bir şehirdir. Yemeklerin içerisinde de deniz ürünlerine yer verilir. Özellikle özel sofralarda lüfer ve pilav birlikte sunulur.

Tarif için; Lüfer pilavı

  1. Pazı Dolması

pazı dolması

Zeytinyağlı sarmanın yeri bir başka olsa da, hem görünümü, hem de lezzeti ile çok seveceğiniz bir tarifimiz var. Pazı yapraklarıyla ince bir şekilde sarılan bu yemeği, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.

Tarif için; Bulgurlu pazı dolması

  1. Papaz Yahnisi

papaz yahnisi

Papaz yahnisi isteğe göre kırmızı et veya balık ile hazırlanan bir yemektir. Etli çeşidi dana eti, balıklı çeşidi ise sarpa balığı ile yapılır. Özellikle bayram sofralarında sık sık tüketilmesiyle bilinir.

Tarif için; Papaz yahnisi

  1. Patlıcan Turşusu

patlıcan turşusu

Çanakkale mutfağında yemeklerin yanında turşulara da yer verilir. Bunların başında ise patlıcan turşusu gelmektedir. Çanakkale usulü patlıcan turşusunda, patlıcana ek olarak lahana ve kereviz de kullanılır.

Tarif için; Patlıcan turşusu

  1. Yağlı Biber Turşusu

yağlı biber turşusu


Yemeklerin yanında sunulan bir diğer turşusu ise, yağlı biber ile hazırlanır. 'Çabuk turşu' olarak da adlandırılır. Özellikle et yemeklerinin yanında servis edilir.

Tarif için; Yağlı biber turşusu

  1. Midye Dolma

midye dolma

Sokak lezzetleri arasında yer alan midye dolma, Çanakkale'nin balıkçı restoranlarında kendine yer bulur. Aynı zamanda sahillerde rastlamak da mümkündür.

Tarif için; Midye dolma

  1. Mafiş Tatlısı

mafiş tatlısı

Mafiş, ceviz ve hamur ile hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Açılan hamurun içi ceviz ile doldurulur. Kızgın yağda kızartılan hamur, şerbetle buluşturulur ve sofralardaki yerini alır.

Tarif için; Mafiş tatlısı

  1. Peynir Helvası

peynir helvası

Trakya denildiğinde ilk akla gelen tatlı, peynir helvasıdır. Çanakkale, Tekirdağ, Edirne gibi şehirlerde peynir helvasının yeri bir başkadır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.

Tarif için; Peynir helvası

Şunlara da göz atın;

  1. Yöresel tarifler
  2. Balıkesir yemekleri
  3. Bursa'nın meşhur yemekleri
  4. Antalya'nın yöresel yemekleri
  5. İzmir'in meşhur yemekleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo