Çanakkale denildiğinde ilk akla gelen tarihi yapısı, kültürü, boğazı ve köklü geçmişi olsa da, yemekleri de aynı derecede önemlidir. Bir kısmı Marmara, bir kısmı ise Ege'de kalan Çanakkale, sebze tüketimi bakımından oldukça zengin. Pazı dolmasıyla, iskorpit çorbasıyla, melki yemeğiyle, peynir helvası tatlısıyla ağzınızı sulandıracak bir liste hazırladık. Çanakkale'nin en meşhur yemeklerinden oluşan listemizde damak zevkinize hitap eden nefis tatlar bulabilirsiniz. 'Çanakkale'nin şu yemeği de çok meşhur, bunu da listeye ekleyelim' dediğiniz yemekleri yorumlar kısmında bize iletebilir veya kendi tariflerinizi gönderebilirsiniz. Çanakkale'nin yöresel yemekleri nelerdir? diye merak edenler için birbirinden lezzetli, kolay ve nefis 16 yemek:
Deniz ürünlerini, mutfakta sık sık kullanan Çanakkale, iskorpit balığı ile yapılan çorba ile özdeşleştirilir. İskorpitin yanı sıra havuç, domates gibi sebzeler de kullanılır. Özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilir.
Tarif için; İskorpit çorbası
Daha önce bahsettiğimiz gibi Çanakkale mutfağında, sebzelere çok sık yer verilir. Bu sebzelerin başında da ıspanak gelmektedir. Soğan, sarımsak, sirke ve ıspanak ile hazırlanan bu çorba, şifa niyetine içilir.
Tarif için; Ispanak çorbası
Görünümü ile dikkatleri çeken bu yemeğin ana malzemesi mantardır. Melki mantarının kavrulması veya kızartılmasıyla hazırlanır. Az malzemesiyle kolayca hazırlanan yemeklerin başında gelir.
Tarif için; Melki yemeği
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden biri de tumbidir. İnce bulgur, patlıcan, maydanoz gibi malzemelerle hazırlanan tumbi, önce tencerede kavrulur, ardından fırına verilir.
Tarif için; Tumbi
Ispanağın başrolde olduğu yemeklerden biri de çırpmadır. İsteğe göre kabakla hazırlanan çeşitleri de mevcuttur. Ispanak, soğan, un ve su ile hazırlanan çırpma, atıştırmalık olarak da sunulur.
Tarif için; Çırpma
Çanakkale yöresi ile özdeşleşen metez, bir mantı çeşididir. Bazı yörelerde peynir veya patatesle hazırlansa da, Çanakkale mutfağında kıyma ile yapılmaktadır. Yoğurt ve salçalı sos eşliğinde servis edilir.
Tarif için; Metez
Patlıcan kapama hemen hemen her yörede farklı çeşitlerle sunulsa da, Çanakkale mutfağında yapılan kapamanın lezzeti bir başkadır. Közlenmiş domates, biber ve maydanozla birlikte servis edilir.
Tarif için; Pilavlı patlıcan kapama
Ege mutfağında tüketilen sebzelerden biri de börülcedir. Çanakkale'nin farklı yöresel lezzetlerinden biri olan börülce köftesi, domates, soğan, un ve baharatlarla zenginleştirilir.
Tarif için; Kuru börülce köftesi
Daha önce dediğimiz gibi Çanakkale, deniz ürünleri bakımından zengin bir şehirdir. Yemeklerin içerisinde de deniz ürünlerine yer verilir. Özellikle özel sofralarda lüfer ve pilav birlikte sunulur.
Tarif için; Lüfer pilavı
Zeytinyağlı sarmanın yeri bir başka olsa da, hem görünümü, hem de lezzeti ile çok seveceğiniz bir tarifimiz var. Pazı yapraklarıyla ince bir şekilde sarılan bu yemeği, ana yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunabilirsiniz.
Tarif için; Bulgurlu pazı dolması
Papaz yahnisi isteğe göre kırmızı et veya balık ile hazırlanan bir yemektir. Etli çeşidi dana eti, balıklı çeşidi ise sarpa balığı ile yapılır. Özellikle bayram sofralarında sık sık tüketilmesiyle bilinir.
Tarif için; Papaz yahnisi
Çanakkale mutfağında yemeklerin yanında turşulara da yer verilir. Bunların başında ise patlıcan turşusu gelmektedir. Çanakkale usulü patlıcan turşusunda, patlıcana ek olarak lahana ve kereviz de kullanılır.
Tarif için; Patlıcan turşusu
Yemeklerin yanında sunulan bir diğer turşusu ise, yağlı biber ile hazırlanır. 'Çabuk turşu' olarak da adlandırılır. Özellikle et yemeklerinin yanında servis edilir.
Tarif için; Yağlı biber turşusu
Sokak lezzetleri arasında yer alan midye dolma, Çanakkale'nin balıkçı restoranlarında kendine yer bulur. Aynı zamanda sahillerde rastlamak da mümkündür.
Tarif için; Midye dolma
Mafiş, ceviz ve hamur ile hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Açılan hamurun içi ceviz ile doldurulur. Kızgın yağda kızartılan hamur, şerbetle buluşturulur ve sofralardaki yerini alır.
Tarif için; Mafiş tatlısı
Trakya denildiğinde ilk akla gelen tatlı, peynir helvasıdır. Çanakkale, Tekirdağ, Edirne gibi şehirlerde peynir helvasının yeri bir başkadır. Yapımında yalnızca 6 malzeme kullanılır.
Tarif için; Peynir helvası
Şunlara da göz atın;