Soğuk algınlığı, insanlarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Ortalama bir kişi, yılda birkaç kez soğuk algınlığına yakalanabilir. Hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi belirtilerle görülen bu hastalık, çeşitli ilaç ve vitaminlerle tedavi edilmeye çalışılır. Soğuk algınlığı durumunda en çok kullanılan takviye ise C vitaminidir. C vitamininin, soğuk algınlığı üzerinde etkili bir tedavi olduğu iddia edilmiştir. Peki, bu iddia ne kadar doğru? İşte, cevabı..
1970'li yıllarda, Nobel ödüllü Linus Pauling, C vitamininin soğuk algınlığının tedavisine yardımcı olduğu teorisini popüler bir hale getirmiştir. Kadınlar için 74 mg, erkekler için de 90 mg C vitamini alımının soğuk algınlığını önlemesi hakkında bir kitap yayınladı. O zaman hiçbir çalışma, bunun doğruluğunu kanıtlamamıştı. Ancak sonraki yıllarda, çok sayıda kontrollü çalışma yapıldı. Yapılan çalışmaların sonuçları ise hayal kırıklığı yarattı. 11.306 katılımcıyı içeren 29 çalışmanın analizlerine göre, C vitamini takviyesinin soğuk algınlığı riskini azaltmadığı sonucuna varıldı. Ancak bu takviyelerin farklı faydaları vardı;
Yani C vitamini soğuk algınlığını önleyemese bile, şiddetini ve süresini önemli ölçüde azaltır.
C vitamini, ciltte kolajen üretmek için gerekli olan bir antioksidandır. Kolajen, memelilerde en çok bulunan proteindir ve cilt dokularını sert ama esnek tutar. Aynı zamanda C vitamini, bağışıklık hücrelerinde konsantre olduğu için, enfeksiyon sırasında hızla tükenir. Yani C vitamini eksikliği bağışıklığı önemli ölçüde zayıflatır, enfeksiyon ve hastalık riskini artırır. Bu yüzden enfeksiyon sırasında yeterli miktarda C vitamini almak gerekir.
Bununla birlikte bazı gıdalar, vücudun iyileşme süresine yardımcı olabilir. Flavonoid takviyeleri, boğazda, burunda ve akciğerde enfeksiyon riskini ortalama %33 oranında azaltabilir. Ayrıca sarımsak, solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olan bazı antimikrobiyal bileşikler içerir.
Şunlara da göz atın;