Brokoli; A, C, E, folik asit ve karoten vitaminleri ile demir, selenyum, bakır, kükürt ve potasyum açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kış sebzesi olan brokoli çiğ, haşlanmış, sotelenmiş ya da fırınlanmış olarak tüketilebilir. Sizlere sıklıkla brokoli pişirirken yapılan hatalardan bahsettik. İşte, brokoli pişirirken yapılan 12 hata:
Eğer brokoli düşmanı iseniz, bu sebzenin tadını beğenmemeniz mümkündür. Ancak çoğunuzun, donuk renkli ve sönük bir tada sahip ıslak, yumuşak, yumuşak örneklerle karşılaştıktan sonra brokoliden vazgeçtiğine bahse gireriz. Bazı zamanlar, örneğin bazı püre veya çorba tariflerinde brokoliyi aşırı pişirmek isteyebilirsiniz, ancak çoğu zaman bu, damak tadınıza zarar verecektir.
Aşırı pişmeyen brokoli, parlak yeşil rengini, taze tadını ve dakika sayısı aşırı pişmiş bölgenin kuzeyinde kaldığı sürece, ne kadar pişirdiğinize bağlı olarak artırılıp azaltılabilen biraz çıtırlığını korur. Hangi yöntemi seçerseniz seçin, pişerken gözünüzü açık tutun ve çatalla test edin. Sapı delerken biraz direnç hissetmek istersiniz.
Kötü brokoli sonucunu hemen en aza indirmek istiyorsanız tarifleriniz için taze brokoli seçtiğinizden emin olun. Bu sebze tüm yıl boyunca çoğu markette kolayca bulunur, ancak yerel olarak satın alırken, uzaklara depolanan veya taşınan ürünlerden kaçınmak için onu mevsiminde satın almak en iyisidir.
Brokoliyi seçerken sapını sıkın. Sağlam olmalı ve rengi değişmemelidir ve eğer kesilen uç kahverengi ve kuruysa, bir veya iki kez bloğun etrafında olmuştur. Tacı oluşturan çiçekler sarı değil yeşil olmalı ve tomurcuklanmamalıdır. Tepenin hem üstünü hem de altını inceleyin ve küf veya solucan içeren parçalardan kesinlikle kaçının.
Brokoliyi kızartmamak bir hatadır. Neden? Tek kelime: karamelizasyon. Brokolideki doğal şekerler, yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında karamelize olur ve çok sıradan brokoliyi, alışılmışın dışında bir tada sahip, lezzetli bir şekilde kızartılmış, gevrek ve hafif tatlı bir versiyona dönüştürür. Kavurmanın birçok kişi tarafından bir numaralı brokoli pişirme yöntemi olarak görülmesinin bir nedeni var. Brokoliden nefret edenler kendinize şu önemli soruyu sorun: Onu kızarttınız mı?
Kavrulmuş brokoli tabağınızı hazırlamak için önceden ısıtılmış sıcak bir fırına ve biraz daha karamelizasyon istiyorsanız brokoli baharatınıza eklemek için bir tutam şekere ihtiyacınız olacak.
Haşlama ve kaynatma, bu dayanıklı yeşil sebzeyi hazırlamak için yaygın olarak kullanılan iki pişirme yöntemidir. Her ikisi de kaynar suya batırmayı içerir, ancak aradaki fark, haşlamanın çok daha hızlı olmasıdır. Brokoli birkaç dakika kaynatılabilirken haşlama işlemi maksimum 30-60 saniyede tamamlanır. Haşlama ve kaynatma, brokoliyi canlı bir yeşile dönüştürecek ve düğmenin başında uyuya kalmadığınız ve brokolinin en korkunç günahlarını işlemediğiniz sürece hoş doğal lezzetini koruyacaktır: aşırı kaynatma.
Islak brokoliyi tavada kızartma, soteleme veya tavada kızartma hatasına düşmeyin. Bu teknikler, yiyecekleri sıcak bir tavada biraz yağda pişirir ve brokolinin ideal bitmiş dokusu gevrek olur. Islak sebzelerin kullanılması ıslak bir tavada kızartmaya neden olacaktır çünkü sebzeleri lezzetlendiren ve dış yüzeyinin çıtır ve karamelize olmasını sağlayan sıcak yağda hızlı pişirmek yerine, malzemeler fazla suda haşlanıp yumuşayacaktır. Ayrıca brokolinin lezzetini de azaltacaktır.
Brokolinin yumuşak olmasını önlemek için, sebzeyi iyice süzerek ve tavanın yakınına gitmeden önce hafifçe vurarak fazla suyunu alın. Bu ipucunun marinasyon için de geçerli olduğunu unutmayın. Brokolinin marine edilmesi ona ciddi bir tat verir, ancak tavaya halihazırda parçaları kaplayanın ötesinde fazladan eklemeyin, aksi takdirde buharlaşacaktır.
Brokoliye boşuna süper yiyecek denmiyor. Yüksek lif ve düşük kalorili içeriği ve potasyum, demir, folat ve C vitamini dahil olmak üzere müthiş antioksidanlar, vitaminler ve mineraller listesiyle, tüm besinsel faydaları olmadan onu yemek utanç verici olurdu. Brokolideki suda çözünen vitaminler, kaynattığınızda pişirme suyuna karışır, böylece tüm iyi şeyler kelimenin tam anlamıyla boşa gider.
Sıvıyı tüketecekseniz, örneğin brokoli çorbası yapıyorsanız, suda pişirmenizde bir sakınca yoktur. Aksi takdirde, brokoliyi buharda pişirmeyi düşünün, çünkü araştırmalar buharda pişirilmiş brokolinin en fazla besin maddesini koruduğunu göstermektedir. Brokoli, buharda pişirilen bir sepet içinde kaynayan suyun üzerinde durduğundan, suya daldırılmasına gerek kalmadan buharda pişer. Son dakikada buharda pişirilen sebzeler için brokolileri mikrodalgada birkaç yemek kaşığı su ile buharda pişirebilirsiniz.
Sert, odunsu brokoli saplarının kesilmesini sinir bozucu buluyorsanız veya daha da önemlisi, çiçek salkımlarını kestiğinizde gevşeyen küçük tomurcukların dağınıklığını temizliyorsanız, dilimlemeyi kolaylaştırmak ve temizlemeyi kolaylaştırmak için bu brokoli doğrama hatasından kaçının. Yapmanız gereken tek şey, brokolinin tamamını, yumuşayana ve sertliğini koruyana kadar yaklaşık beş dakika kaynatmaktır. Alternatif olarak suda çözünen vitaminleri korumak için buharda pişirebilirsiniz.
Sıcak brokolileri maşayla dikkatlice tutarak suyu boşaltın ve ardından yumuşamış brokolileri kesin. Bonus olarak, tüm minik çiçekcik parçaları suyla birlikte süzülmüş olacak. Brokoliyi kaynatmak, haşlamak veya buharda pişirmek için yine de suyu ısıtacaksanız bu numara daha da anlamlı olur. Sadece sıralamayı değiştireceksin. Kesip pişirmek yerine, tam tersini yapacaksınız.
Kahvaltıda asla brokoli denememe hatasına düşmeyin. Muhtemelen halihazırda yemekte olduğunuz leziz kahvaltı tariflerine eklenerek, güne daha fazla lezzet katabilir ve beslenme açısından büyük bir artış sağlayabilirsiniz. Güveçler popüler bir akşam yemeği tercihidir, ancak yumurtalı ve peynirli bir kahvaltı güveci pişirin ve brokoli ekleyin. Aynı şey brunch için planladığınız frittata için de geçerli.
Brokoli kekleri hemen hemen aynı peynirli lezzete sahip güvecin mini versiyonlarıdır, ancak önceden yemek hazırlamak için harikadırlar (büyük bir parti hazırlayabilir ve sonraki haftalar için dondurabilirsiniz) ve kapmak için çok uygundurlar. Brokoliyi omletlere eklemek veya güne güzel bir başlangıç yapmak için derin yağda kızartılmış çırpılmış yumurtalara gizlice eklemek de kolaydır.
Kavurmanın yanı sıra soteleme de brokoli pişirmenin en iyi yollarından biri olarak kabul edilir. Soteleme, kızgın tavada az miktarda yağ ile yapılır. Yüksek ısı ve aşırı nem eksikliği, nefis çıtır ve karamelize bir kabuk oluşturur; bu kabuk, tuz (minimum) ve diğer isteğe bağlı bileşenlerle birlikte lezzeti bir sonraki seviyeye taşır. Diğer bir avantaj ise, daha uzun kavurma sürelerine katlanmanıza veya suyun kaynamasını beklemenize gerek olmamasıdır.
Orta yükseklikte bir tavada biraz yağı ısıtın ve ardından ısırık büyüklüğünde brokoli parçalarını tavaya koyun. Eşit şekilde pişmeleri için hepsini aynı boyut ve kalınlıkta kesmeye çalışın. Ara sıra karıştırın, ancak çoğunlukla tavada dinlendirin, böylece sıcak yüzeyle temas ettiğinde kahverengileşme ve karamelleşme şansı elde ederler. Çatalla yumuşadıklarında birkaç dakika sonra yapılacaklar.
Haşlama brokolinin ideal olmadığını çünkü besin içeriğini azalttığını ve mükemmel brokoli ile ıslak, aşırı pişmiş karışıklık arasındaki çizgiyi aşmanın çok kolay olduğunu söylediğimizi biliyoruz. Ancak bazen kaynatma tercih edilen bir yöntemdir. Doğru şekilde kaynatıldığında brokoli canlı bir yeşil renge dönüşür ve soslar için harika bir temel oluşturan hoş, doğal bir tada sahiptir.
Yaygın haşlama hatalarından kaçınmak yemeğinizin lezzetli kalmasını sağlayacaktır. Brokoliye daha fazla lezzet vermek istiyorsanız büyük bir tencerede suyu kaynatın ve suyu tuzlayın. Hızla kaynadıktan sonra brokoliyi tencereye ekleyin. Brokoliyi haşlamak için genellikle beş dakika tavsiye edilirken, hassasiyet durumunu kontrol etmek için bir çatalla delerek test edin. Hoş bir şekilde gevrek kalması için iki ila üç dakika tercih edilebilir. Bittiğinde, pişirmeyi durdurmak için buz banyosuna daldırın.
Nereden alışveriş yaptığınıza bağlı olarak, brokoli günümüzde genellikle sapları çıkarılmış taçlar halinde veya plastik torbalarda önceden kesilmiş çiçekleri halinde satılmaktadır. Ancak sapları tamamen yenilebilir ve taçlarından daha fazla lif içerir, bu yüzden bulabilirseniz almanızı öneririz. Bazı insanlar, sapı kaplayan sert veya odunsu dış tabaka nedeniyle cesaretlerini kırıyorlar, ancak bunun kolay bir çözümü var. Sapın çok daha nemli ve yumuşak olan iç kısmını ortaya çıkarmak için en dış kısmı dikkatlice kesin.
Soyulmuş sapları dilimleyin ve çiçekleriyle birlikte tercih ettiğiniz yöntemle pişirin. Ayrıca brokoli saplarını atmak yerine kızartabilirsiniz. Dışı karamelize ve çıtır, içi ise kremsi ve hafif tatlı olacak. Saplarını sebze suyunda da kullanabilirsiniz.
Araştırmalar, dondurulmuş sebzelerin en az taze olanları kadar, hatta daha da fazla besleyici olduğunu gösteriyor. Dondurulmuş sebzeler hasattan hemen sonra, bazen de henüz olgunlaşmamışken toplanıp paketlenir, bu da daha fazla besin maddesini korur; taze ürünler ise nakliye ve bekleme sırasında bozulabilir. Sezon içi çiftçi pazarındaki ürünlerin tadı yenilmez olsa da (yerel çiftçileri desteklemenin ek bir avantajı olduğundan bahsetmiyorum bile), bu tür bir seçim her zaman mevcut değildir. Ek olarak, taze sebzeleri hazırlamak ve pişirmek için gereken zaman ve çaba, bazı insanların diyetlerine brokoliyi dahil etmelerini engelliyor.
Sağlığa olan faydaları göz önüne alındığında, dondurulmuş brokoliden kaçınmak ve hiç brokoli yememek bir hata olacaktır. Dondurulmuş brokoli daha ucuz ve daha kullanışlı olabilir, yemek hazırlığında bize zaman kazandırır ve uzun süre saklanabilir, böylece ihtiyacımız olduğunda her zaman hazır olur.
Şunlara da göz atın;