Brokoli Nasıl Saklanır?

Brokoli nasıl saklanır? Brokoli nasıl seçilir? Brokoli dondurucuda nasıl saklanır? Brokoli buzdolabında nasıl saklanır? İşte, uzun süreli brokoli saklama yöntemleri:
Brokoli Nasıl Saklanır?
24 Nisan 2024, 22:14

Brokoli lahanagiller familyasından bir sebzedir. Beyaz lahana, mor lahana, karnabahar, brüksel lahanası gibi bitkilerle aynı aileye aittir.  Sağlığa sayısız faydası vardır. Yeşil renkte, küçük ağaç görüntüsüne sahiptir. Brokoli soğuk havada yetişen bir kış sebzesidir.  Dünya’da en çok üretimi Çin’de yapılır. Türkiye’de ise Akdeniz bölgesi brokoli yetiştiriciliği yapar. Mevsiminde aldığınız brokolileri daha uzun süre tüketmek için ne yapmanız gerekir? Brokoli nasıl saklanır? Brokoli nasıl seçilir?


Brokoli Nasıl Seçilir?

  1. Tezgahlarda yerini alan brokolileri mevsiminde seçerken en tazesini almaya özen göstermelisiniz. 
  2. Yeşil gözükmelidir. 
  3. Üzerinde bulunan yeşil top kısımlarında sararma ya da kararma görüyorsanız tercih etmemelisiniz.
  4. Üzerindeki toplar eşit büyüklüklerde olmalıdır. Aşırı büyük ve aşırı küçük şekilde orantısızlıklar varsa tercih etmemelisiniz.


Brokoli Buzdolabında Nasıl Saklanır?

Brokoli satın alındıktan sonra buzdolabında 6-7 gün saklanabilir. Brokoliyi buzdolabında saklamanın 3 farklı yolu vardır;

  1. Brokoliyi buzdolabında direk bir poşet içerisinde saklayabilirsiniz.
  2. Brokolinin kök kısmını su içerisine koyarak dolapta saklayabilirsiniz. 
  3. Brokolinin etrafına nemli bir bez sererek buzdolabında saklayabilirsiniz. 

Brokolinin çiçeklerini ve kök kısmını ayırarak saklayabilirsiniz ancak bu süre 3-4 gün olacaktır. Uzun süre saklamak istiyorsanız bütün halde saklamak en doğru yöntem olacaktır. 


Brokoli Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Mevsiminde taze aldığınız brokolileri her mevsim yemek için dondurucu da saklama yöntemleri iki şekildedir. 

  1. İlk yöntemde brokoliler çiçeklerinden ve saplarından ayrılarak yıkanır. İyice kurulandıktan sonra porsiyonlara bölünerek poşetlenir. Dondurucuya koyulur ve istediğiniz zaman dondurucudan çıkartarak haşlayarak, yemeklerinizde, çorbalarınızda kullanabilirsiniz. 
  2. İkinci yöntemde ilkinde olduğu gibi brokoliler çiçeklerinden ve köklerinden ayrılır. Ayrılan brokoliler yıkanır. Bir tencerede su kaynatılır, suyun yanında bir kapta buzlu su hazırlanır. Brokoliler ‘blanche’ dediğimiz şekilde sıcak suda bir miktar haşlanır ve buzlu suya alınarak şoklanır. Bu sayede pişmiş ve rengini koruyan brokoliler elde etmiş olursunuz. Bu şekilde porsiyonlarına bölünerek poşetlenir ve dondurucuda saklanır. İstediğiniz zaman çıkartıp çözdürerek salatalarınızda ya da çorbalarınızın içinde kullanabilirsiniz. 

Sararmış Brokoli Yenir Mi?

Brokolinin sadece bir kısmı sarardıysa, o kısım kesilip alınır. Geri kalan yeşil kısımlar suyla durulandıktan sonra tüketilebilir. Ancak brokolinin tamamı sarardıysa, bilinen bir zararı olmasa dahi tüketilmemesi önerilir. Çünkü sararmış brokolinin besin değeri kaybolur ve acı tadından dolayı lezzeti gider.

Çiçeklenmiş Brokoli Yenir Mi?

Brokoli, çiçek açmadan önce hasat edilir ve satışa sunulur. Çiçekleri açan brokoli pazarlanmaz. Bu yüzden çiçeklenmiş brokolinin tüketilmesi önerilmemektedir. 



Şunlara da göz atabilirsiniz;
  1. Karnabahar nasıl saklanır?
  2. Kabak nasıl saklanır?
  3. Brokolinin faydaları nelerdir?
  4. Brokoli hangi mevsimde yetişir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo