Fransa mutfağından dünyaya yayılan brie peyniri, tat ve görünüm bakımından dünyanın en popüler peynirlerinden biridir. 'Peynirlerin kraliçesi' olarak bilinen brie peyniri, yasalarla koruma altına alınmıştır. Tekerlekler şeklinde üretilen bu peynirin üzerinde tazeyken gri ince bir tabaka vardır. Peynir olgunlaştıkça tabakanın rengi kahverengiye döner. Kıvamına ulaştığında tüketilmesi gereken brie peyniri, fazla olgunlaşırsa yüksek miktarda amonyak içerir. Brie peynirinin, düz brie, çifte brie, üçlü brie ve otlu brie gibi farklı çeşitleri mevcuttur.
Ülkemizde çok tüketilmediği için, brie peynirini bulmak biraz zordur. Büyük şehirlerde, lük şarküterilerde, alışveriş merkezlerinde ve gurme marketlerde brie peynirini bulabilirsiniz. Ayrıca ithal satış yapan güvenilir online alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.
Brie peyniri yapımında kullanılacak süt, kaymağından arındırılmalı ve hassas yöntemlerle işlenmelidir. Süt kaymaktan arındırıldıktan sonra, üzerine peynir mayası eklenir ve kaynatılır. Elde edilen karışım delikli kepçe yardımıyla peynir kalıbına aktarılır. Bu kalıpta yaklaşık 18 saat süzülür ve suyundan arındırılır. Ardından brie peyniri tuzlanır ve aşılanarak bakteri eklenir. Daha sonra 4-5 hafta kadar olgunlaştırılır.
Brie peynirinin kabuğu acı ve gevrektir. İsteğe göre peynirle birlikte kabuğu da tüketilebilir. Ancak brie peyniri bozuldukça, kabuğunun tadı kötüleşmeye başlar. Eğer kabuğunu yemek istemiyorsanız, peyniri üçgen biçiminde dilimlere ayırın ve yan yatırarak kabuk kısmını kesin.
Şunlara da göz atın;