Yaz mevsiminde pazar tezgahlarında artış gösteren biberler, dolma için en lezzetli gıdalardır. Hem hafifliği, hem de lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan biber dolması, yalnızca yeşil değil, kırmızı ve sarı biberlerle de hazırlanabilir. Genellikle yoğurt eşliğinde servis edilen biber dolması, zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere farklı çeşitlere ayrılır. Hangisini seçerseniz seçin, biber dolması yaparken bilmeniz gereken bazı tüyolar var. Bu tüyoları dikkate alarak herkesi kendine hayran bırakan dolmalar hazırlamak mümkün.
İlk olarak dolmanızı zeytinyağlı mı, yoksa etli mi yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Eğer etli yapacaksanız, kıymanın yarım yağlı olmasına dikkat edin. Kıymalı harcı, eti pişirmeden hazırlayın. Dolmanın harcını hazırlarken pirinci yıkamak ve bir süre suda bekletmek de önemli bir detay. Bu sayede pişirme aşamasında pirinçler yumuşacık olacaktır.
Zeytinyağlı dolma yapacaksanız, her şeyi çiğden kullanabilirsiniz. Ancak biz, soğan ve pirinçleri önceden kavurmanızı öneriyoruz. Soğanları kavurunca lezzeti artacaktır. Aynı zamanda pirinçleri kavurmak, dolmanın iyi pişmesini sağlar ve dirilik kalmaz. Damak zevkinize göre dolmalık fıstık ve kuş üzümü de ekleyebilirsiniz. Bu aşamada en önemli püf noktası ise, harca az miktarda şeker ilave etmek.
Nefis bir dolma için, ince kabuklu biberler seçmeniz gerekiyor. Bu aşamada dolmalık biber nasıl seçilir yazımızdan yardım alabilirsiniz. Bilmeniz gereken en temel şey, dolmanın cinsiyetidir. Biberin altındaki yumrulardan dişi mi, yoksa erkek mi olduğunu anlayabilirsiniz. 4 yumrulu dişi biberler, daha ince kabukludur ve dolma yapımı için idealdir. İsteğe göre sadece yeşil yerine kırmızı ve sarı biber de kullanabilirsiniz.
Dolma harcını hazırladıktan sonra, ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyin. Ardından iç harcı dolmalara dikkatlice yerleştirin. Dolmanın içini tamamen sıkıştırmayın. Bunun yerine 1 parmak boşluk bırakın ve biberin üst kısmı ve domates kullanacak kapak yapın. Dolmaları doldurduktan sonra üzerini kapağıyla kapatın ve tencereye sıkı olacak şekilde dizin.
Bu aşamada, zeytinyağı ve limonu karıştırarak bir sos hazırlayın ve dolmaların üzerinde gezdirin. Tencerenin yarısına su doldurduktan sonra, dolmaların üzerine tabak koyarak kapatın.
Orta ateşte pişen dolmayı, arada kontrol edin. Suyu bitip pirinçler şiştiğinde, dolmanız hazır demektir. Kapağı aralık bırakarak soğutun. Pişirme işleminden sonra da üzerinde zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Dilerseniz, dolmayı 20 dakika tencerede pişirdikten sonra, 10 dakika fırında pişirerek daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Bakınız; Zeytinyağlı biber dolması
Şunlara da göz atın;