Bezelye, baklagiller familyasında yer alan yeşil kabuklu ve yalnızca taneleri yenebilen bir bitkidir. İlkbahar ve yaz aylarında hasat edilen bezelye, düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de tercih edilir. Özellikle garnitür olarak sunulur. Farklı yemeklerin ve salataların içerisinde kullanılmasıyla bilinir. 'Bezelye ile ne yemek yapılır?' diye merak edenler için, en lezzetli tariflerimizi sizler için derledik. İşte, mutlaka denemeniz gereken 12 bezelyeli tarif:
Dondurulmuş bezelye, soğan ve krema ile hazırlanan bezelye çorbası, kış aylarında içinizi ısıtacak tariflerden biridir. Üzeri krema ve dereotu ile süslenebilir.
Bezelye, peynir ve sarımsak ile hazırlanan bezelye ezmesi, genellikle dip sos olarak servis edilir. İsteğe göre salatalık dilimleri veya kızarmış ekmek dilimleri üzerine sürülerek tüketilebilir.
Bezelye denildiğinde ilk akla gelen yemek ise, zeytinyağlı bezelye yemeğidir. Havuç, patates ve soğan ile zenginleştirilen zeytinyağlı bezelye, özellikle yaz aylarında sık sık tercih edilir.
Bezelye yemeğini tek başına yeterli bulmayanlar veya 'etsiz yemek yemem' diyenler için de bir önerimiz var. Klasik bezelye yemeğini kıyma ile zenginleştirerek daha doyurucu bir hale getirebilirsiniz.
Bezelye, domates, fesleğen ve kaşar peyniri ile zenginleştirilen makarna, fırında pişirildikten sonra servis edilir. Ortalama 30-35 dakika içinde sunulur. Şık görünümü ile herkesi kendine hayran bırakır.
Kinoa, nohut, zencefil ve haşlanmış bezelye ile hazırlanan falafel, kızartıldıktan sonra yoğurt ile servis edilir. Klasik falafelden sıkılanlar için ideal bir tariftir.
Yalnızca 7 malzemeden oluşan bezelyeli pilav, kısa sürede hazırlanır. İsteğe göre farklı garnitürlerle zenginleştirilir. Et yemeklerinin vazgeçilmezidir.
Tavuk eti ve sebzelerden oluşan güveç, kalabalık sofraların vazgeçilmezidir. Hem doyurucu, hem de lezzetli yemeklerin başında gelir. Videolu anlatımıyla kolayca hazırlayabilirsiniz.
Bezelyeyi hafif tariflerde kullanmak isteyenler için, yalnızca 5 malzemeden oluşan yoğurtlu bezelye salatasını öneriyoruz. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakıştığını söylemeden geçmeyelim.
Kahvaltıda hem doyurucu, hem de sağlıklı beslenmek isteyenler için yulaf ve bezelye ile kolayca hazırlanan omlet tarifini sizlere sunuyoruz.
Bezelye, süt ve krema ile hazırlanan panna cotta, İtalyan mutfağına özgü bir tatlıdır. Kıvam vermek için jelatin kullanılır. Üzerini nane yaprakları ve limon kabuğu ile süsleyebilirsiniz.
Tuzlu kek severler için nefis bir tarifle karşınızdayız. Fesleğen ve kaşar peyniri ile zenginleştirilen bezelyeli keki, çay eşliğinde servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;