Beyin Sağlığını Koruyan ve Güçlendiren 10 Besin!

Beyin sağlığını koruyan besinler nelerdir? Hangi besinler beyni güçlendirir? Beyni güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz? Uzm. Dyt. Hanse Nur Büyükdağ'dan beyin sağlığına iyi gelen 10 besin:
Beyin Sağlığını Koruyan ve Güçlendiren 10 Besin!
24 Nisan 2024, 21:52

Düzenli ve sağlıklı beslenerek birçok hastalığın önüne geçebildiğimiz gibi beynimizi de geliştirebiliriz. Beyin gelişimini olumlu etkileyen besinlerin bebeklikten başlayarak gelişim süreçleri boyunca tüketilmesi, zihinsel ve fiziksel gelişimlerini büyük ölçüde desteklemektedir. Beyin sağlığını korumak, desteklemek, düşünebilmeyi geliştirmek ve konsantrasyonu artırmak gibi işlevler için bazı besinler çok önemlidir.


Beyin mükemmel bir yönetici. Tıpkı bir orkestra şefi gibi vücudumuzdaki sinir iletilerinin bir hücreden diğerine taşınmasını yönetiyor. Bunu yaparken sinirsel iletici denilen kimyasal maddeler salgılıyor. Vücudumuzda milyarlarca sinir hücresi var. Beynimiz, bedensel, duygusal ve davranışsal konularda tüm mesajları bu kimyasal maddeler aracılığıyla ilgili hücrelere gönderiyor. Ne var ki bu önemli görevi yapması için beynin besinlere gereksinimi var. Yediğimiz herşeyin besin değeri kan yoluyla tüm vücuda yayılmadan önce ilk olarak beyine ulaşıyor. Beyin, hangi besinin ne kadar yararlı olacağını bildiği için bu konuda çok seçici davranıyor. Kan/beyin bariyeri denilen hücreler beyine giren tüm besinleri kontrol edip yararlı olanları kendine seçiyor ve kalanları kan yoluyla vücudun diğer taraflarına gönderiyor. Beynin bu seciçi işlevinden yola çıkarak yapılan araştırmalarda bazı besinlerin beyin performansını artıran özellikler içerdiği kanıtlanmıştır. Son araştırmalarda ise gıdaların türü kadar miktar ve kalitesinin de zihinsel performansı ve insanın davranışlarını etkilediği daha belirgin olarak ortaya çıkmıştır.

  1. Omega 3


Beyindeki sinir hücrelerinin yüksek oranda DHA ve Araşidonik aside ihtiyacı vardır. DHA alımının azalmasıyla öğrenme güçlükleri başlar. DHA kaynağı olarak aklımıza ilk somon balığı gelmelidir. Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan somon, beyin fonksiyonlarının daha verimli çalışmasına yardımcı olmaktadır. Haftada 2 gün tüketilen balığın beyin gelişimi için çok yararlı olduğu özellikle yapısındaki EPA ve DHA yağ asitlerinden zengin olan somonun beyin sağlığı için daha iyi bir balık tercihi olacağını söyleyebiliriz. 

  1. Somon


Somon, Omega-3 yağ asidi bakımından zengindir ve beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışmasına yardımcı olmaktadır. Hafızayı güçlendirmektedir ayrıca yoğun stres altında daha hızlı düşünmeye yardımcı olmaktadır. 

  1. Sağlıklı Yağlar


Beynin hammaddesi DHA dediğimiz yağlardan oluşur. Yağlar beyin için çok önemli besin öğeleridir. Bizler beynimizi sağlıklı yağlarla besleyip beynin ihtiyaçlarına karşılık vermeliyiz. Ceviz, avokado ve soğuk sıkım sızma zeytinyağı enflamasyonun oluşmasını önleyerek beyin hücrelerini korur ayrıca bu besinler antiinflamatuvar besinler sınıfına girer, yani vücuttaki iltihabı önlemeye yönelik sağlıklı besinlerdir. 

  1. Hindistan Cevizi Yağı


Hindistan cevizi yağı gibi orta zincirli yağlar (MCT) beyin i��in çok yararlıdır. MCT yağlar özel hastalıkların, epilepsinin tedavisinde de kullanılmakta ve olumlu sonuçlar göstermektedir. Beslenmenizde beyin ve vücut sağlığınıza katkı yapmak için de yağ tercihi olarak zeytinyağı ve özel hastalıklarınıza uygun MCT yağları doktorunuza danışıp beslenmenize ekleyebilirsiniz.

  1. Ceviz


Ceviz zihin sağlığı için önemlidir. Ceviz tüketiminin beyin gelişimine olumlu etkileri vardır ve hafızayı güçlendirmektedir. 

  1. Gingko Biloba


Unutkanlık, yorgunluk, Alzheimer hastalığı ve bunamada destek aldığımız bir diğer ürün Gingko Bilobadır. Yaprakların tablet haline getirilmesiyle kullanılan ürünün bitki çayı şeklinde içilmesinde etkisinin olmadığını belirtmeliyim bunun nedeni yararlı bileşik olan ginkolitin suda çözünme özelliği olmamasından gelir. 

  1. Semizotu


Semizotunun, içerisinde bulundurduğu Omega-3 sayesinde beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Hafıza gelişimi ve konsantrasyon açısından önemlidir. 

  1. Yaban Mersini


Yaban mersinin içerisinde bulunan antosiyanin adlı güçlü antioksidan maddesi sayesinde Alzheimer, bunama, Makula Dejenerasyonunu engelleyebilme özelliği var.

  1. Folik Asit


Özellikle gebelik süresince takviye edilen folik asidin yeterli miktarda alınması bebek beyninin gelişimi için son derece önemlidir. Hamilelikle artan folik asit alımıyla nöral tüp defektlerinin önlenebildiği bilinmektedir. Günlük beslenmenizde folat bakımından zengin besinler yiyerek folat alımınızı artırabilirsiniz. Folattan zengin kaynaklar arasında yeşil yapraklı sebzeler, meyveler (narenciye, meyveler ve muz), baklagiller sayılabilir. 

  1. Kolin


Kolin beynimizde oluşsa da vücutta yetersiz üretimi nedeniyle takviye olarak gıdalarımızla almamız gereken bir maddedir. Kolin hücre zarı ve beyindeki hormonal maddelerin oluşmasına öncülük eder. Bebeğinizin beyninin gelişimi için önemlidir. Besinlerde en çok kolini yumurta ve et ürünlerinde bulabilirsiniz. 

Beyin Sağlığını Korumak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Beynin performansı söz konusu olunca en önemli öğün kahvaltı olmalı. Nitekim her gün düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin diğerlerine oranla daha başarılı ve verimli oldukları biliniyor. Kahvaltı alışkanlığı olmayan kişilerde konsantrasyon kaybı çok oluyor. Yalnızca kahve içmek uykuyu açsa bile vücuda enerji ve besin ögesi sağlanmıyor. Üstelik kahve, daha sonra alınan bazı besinlerin vücutta kullanımına engel oluyor. Böylece kişi bir süre sonra kendini yorgun hissetmeye başlıyor. Ayrıca kahve, matematiksel ve mantıksal becerileri de olumsuz yönde etkiliyor. Yoğun bir güne başlarken; peynir, süt, yumurta gibi protein içeren besinlerden oluşan bir kahvaltı, şekerli çay ve simitten oluşan bir kahvaltıya kıyasla daha iyi sonuç alınmasını sağlıyor.



Uzm. Diyetisyen ve Fitoterapist Hanse Nur Büyükdağ

linkedin.com/in/hanse-nur-buyukdag

Kategoriler
Lezzet Logo